Байерн се разигра и прекрати приказката на Падерборн

галерия:

снимка: БТА/AP

Шампионът на Германия Байерн отново се изкачи на лидерската позиция в Първа Бундеслига, след като тази вечер баварците разгромиха с 4:0 досегашния сензационен лидер Падерборн.

Гостите пристигнаха на "Алианц Арена" със самочувствието на водач във временното класиране, но воденият от Пеп Гуардиола състав не остави никакви шансове на своя съперник, връщайки се на върха на таблицата.

Марио Гьотце на два пъти, Роберт Левандовски и Томас Мюлер донесоха успех на Байерн, който продължава със стопроцентов актив у дома - три победи от три изиграни мача. Баварците оглавяват класирането с актив от 11 точки, докато Падерборн записа първо поражение за кампанията и остава с 8 пункта.

Хосеп Гуардиола заложи на четирима футболисти в отбрана, като Давид Алаба, Данте, Жером Боатенг и Себастиан Роде започнаха в линия пред Мануел Нойер. Капитанът Филип Лам и Шаби Алонсо оформиха двойка вътрешни халфове в схемата на баварците, а Марио Гьотце, Ариен Робен и Томас Мюлер подпомагаха активно централния нападател Роберт Левандовски.

Падерборн разчиташе на Качунга и Стопелкамп в предни позиции, докато Вемер, Циглер, Руп и Оуали наситиха халфовата линия на гостите.

Гостите от Падерборн опитаха да стартират срещата агресивно, но много бързо устремът на изненадващия лидер бе пресечен. Още в 8' Байерн откри резултата на „Алианц Арена“, след като Марио Гьотце завърши чудесна атака на шампионите. Томас Мюлер получи подаване от Робен и по прекрасен начин предостави топката на Гьотце, който от чиста позиция нямаше как да сбърка, бележейки за 1:0.

Две минути по-късно баварците бяха близо и до удвояване на резултата. Давид Алаба се включи в атаката на домакините и стреля силно с левия крак, но извън очертанията. В 13' отново Алаба се включи в акцията на Байерн и намери Гьотце в пеналтерията на Падерборн, но този път Лукас Крузе улови изстрела на национала.

4115069

Постепенно се стигна до 12', когато Роберт Левандовски изправи трибуните на крака със страхотно попадение за 2:0. Полският национал получи топката малко пред наказателното наказателното поле на гостите и с впечатляващ изстрел с десния крак простреля Крузе, удвоявайки аванса на баварците. В ситуацията обаче останаха съмнения, че „деветката“ на Байерн се намира в положение на засада.

Байерн продължи да натиска своя съперник, упорито преследвайки и трети гол в сблъсъка. В 16' Роберт Левандовски за малко не реализира и второто си попадение за вечерта, но Стопелкамп се намеси в решаващ момент и успя да изчисти в корнер.

В 25' отборът на Падерборн подсказа, че не случайно оглавява класирането след първите четири кръга. Гостите разиграха успешна контраатака в половината на Байерн, а Стопелкамп изведе Оуали зад гърба на защитата. Френският футболист обаче не отигра ситуацията достатъчно уверено, изпращайки топката право в ръцете на Мануел Нойер.

В 32' холандската звезда на Байерн Ариен Робен също пробва точността на изстрела си, осъществявайки любимото си тръгване към центъра и стрелба към далечния ъгъл. Топката застрашително се насочи към мрежата, но за късмет на гостите кълбото все пак излезе в аут.

Три минути преди края шампионите получиха и нова добра възможност да се оттеглят на почивка с аванса от три гола. Ариен Робен отново създаде проблеми на Падерборн по фланга и намери Марио Гьотце, но изстрелът на последния рикошира в Циглер и премина в невралгична близост до лявата греда на вратата.

4115066

На почивката и двамата треньори извършиха промени в своите стартови състави, като Рафиня замени Жером Боатенг за Байерн, докато Сюлейман Коч зае мястото на Михаел Хайнлот за Падерборн.

4115070

Байерн започна по-летаргично втората част на срещата, като баварците далеч не показваха вдъхновената и агресивна игра от първите 45 минути. Това за малко не доведе до намаляване на резултата, след кат ов 58' Падерборн бе близо до първи гол в двубоя. Груба грешка на Рафиня позволи на Стопелкамп да центрира в наказателното поле на Байерн, а Шаби Алонсо за малко не си отбеляза автогол в опита си да изчисти топката.

В 62' баварците все пак напомниха за себе си и осъществиха опасна атака пред вратата на гостите, като единствено намесата на Брюкнер лиши Томас Мюлер от сигурно попадение. В 66' събитията отново се пренесоха пред вратата на Мануел Нойер, но резервата Сюлейман Коч не успя да намери рамката. Само четири минути по-късно защитата на Байерн отново се пропука, като този път Коч стреля точно, но Нойер се намеси и отрази.

Всичко за гостите приключи дванадесет минути преди края, когато Марио Гьотце отбеляза втория си гол в срещата и покачи на 3:0 в полза на Байерн. Ариен Робен проби през десния фланг и центрира успоредно на голлинията, а Крузе се намеси след изстрел на Томас Мюлер. Топката обаче се озова право в краката на Гьотце, който от близка дистанция нямаше как да сбърка, решавайки всичко в двубоя.

В 85' ФК Холивуд реализира и четвърто попадение в мрежата на Крузе, като и този път архитект на попадението бе Ариен Робен. Холандският национал отново проби по десния фланг и центрира остро в малкото наказателно поле, където Томас Мюлер засече топката от близка дистанция, бележейки за крайното 4:0 в полза на шампионите.