Атлетик (Билбао) с незадоволително завръщане в Шампионска лига

снимка: БТА/AP

Испанският Атлетик (Билбао) не успя да задоволи желанието на 50 хиляди души на "Сам Мамес" за победа и стигна само до 0:0 срещу Шахтьор (Донецк) при завръщането на баските в Шампионска лига.

Първата част протече под диктовката на гостите от Украйна, като възпитаниците на Мирча Луческу атакуваха основно по крилата и се възползваха от притеснението на играчите на Билбао, които често бъркаха в средата на терена.

Ираисос изнесе поредния си силен двубой, като още в първите 20 минути направи цели 3 спасявания. Първо той отказа Степенко, а след това отрази удари на Азеведо и Дъглас.

Постепенно и баските показаха качества и имаха своите положения, но Ибай Гомес пропусна отлична възможност от пряк свободен удар, а при атака на Адурис можеше да бъде отсъдена дузпа за нарушение срещу нападателя, но такава не последва.

След почивката събитията на терена не се промениха и "миньорите" бяха по-близо до победата. Дъглас за втори път беше париран от Ираисос в 61', докато Лапорт се оказа последна преграда за Тейшера малко по-рано.

Последните 15 минути принадлежаха на испанския тим, след като гостите се поизмориха, но до чисто положение не се стигна и двата отбора разделиха точките.

Интересен факт е, че това е първият двубой на новия "Сан Мамес", в който Атлетик не успява да отбележи. Досега на този стадион баските имаха 21 двубоя и бележеха неизменно.

Двата отбора делят първото място, след като по същото време Порто удари звучно с 6:0 БАТЕ в другата среща от група H.