Челси с първа грешка през сезона, и то в Шампионска лига

галерия:

снимка: БТА/AP

Челси изпусна възможността да запише пета поредна победа от началото на сезона, след като допусна равенство 1:1 срещу Шалке на собствения си стадион „Стамфорд Бридж“ в първи двубой от Шампионска лига 2014/15.

Домакините трябва повече да съжаляват за пропуснатата победа, защото създадоха повече положения, но пропуски на Дидие Дрогба, Франсеск Фабрегас и резервата Лоик Реми костваха отбелязването на повече попадения.

„Сините“ от Лондон поведоха още в 11-ата минута след грешка на съперника и добра асистенция на Еден Азар за Франсеск Фабрегас. Бившият халф на Барселона отбеляза първото си попадение с екипа на лондончани още в дебютния си мач от Шампионска лига.

Челси реализира попадение за 16-ти пореден път като домакин в турнира, а любимецът на феновете Дидие Дрогба получи доверието на Жозе Моуриньо да поведе атаката на тима и да се опита да се разпише в ШЛ за 12-ти последователен сезон.

В 62-ата минута Клаас-Ян Хунтелаар получи асистенция от Юлиан Дракслер и прониза Тибо Куртоа за 1:1, с което отбеляза първото попадение на Шалке срещу Челси в Шампионска лига в петия мач между двата тима.

4114188Филипе Луис за първи път започна като титуляр в двубой на новия си отбор, а Уилиан бе предпочетен на позицията точно зад нападателя, вместо съотборника му от националния отбор на Бразилия Оскар. Рамирес бе вдясно, Азар – отляво, а Неманя Матич и Фабрегас си партнираха в средата на терена.

Юлиан Дракслер бе най-активен за Шалке, но партньорите му в офанзивната линия – Сидни Сам и Максимилиан Майер по-рядко задържаха топката във владението си. Клаас-Ян Хунтелаар пък почти не получаваше повод да покаже класата си, тъй като Луис и Джон Тери се грижеха той да бъде изолиран от играта.

Още в 11-ата минута домакините наказаха груба грешка при изнасянето на топката от собствената половина на Шалке. Германците предадоха владението на Еден Азар, който се понесе в предни позиции и след като нахлу в наказателното поле, подаде хитро вляво за включилия се Сеск Фабрегас. Испанският национал с прецизен диагонален изстрел успя да преодолее вратаря Ралф Ферман, който докосна топката, но не можа да ѝ попречи да мине голлинията – 1:0.

Като цяло през първото полувреме „сините“ доминираха тотално и изглеждаха опасни с всяка атака към противниковата врата. Единствената свежа нотка в състава на Шалке бе Юлиан Дракслер, но той не получаваше достатъчно адекватна подкрепа от съотборниците си в предни позиции, за да притесни сериозно Тибо Куртоа.

Самият Дракслер можеше да разколебае съперника с изравнителен гол в средата на първото полувреме, но впечатляващият му пробив в противниковата половина не завърши с точен удар, като талантливият германец бе длъжен поне да тества рефлекса на Куртоа.

Чак в 39-ата минута белгийският страж на Челси показа класа при отразяване на далечен удар на Кевин-Принс Боатенг. Малко преди това Фабрегас бе изпуснал отличен шанс да покачи аванса на „сините“ след добро подаване отдясно на Бранислав Иванович и неточен изстрел от точката на дузпата на испанеца.

В самото начало на второто полувреме Дидие Дрогба можеше да отбележи за 2:0, но се размина пред самата голлиния с прострелно подаване от десния фланг на Рамирес. В 60-ата минута нападателят от Кот д'Ивоар получи още по-добър шанс да увеличи аванса на домакините, след като бе изведен с дълъг пас от Азар, но от 13 метра по диагонала прати кълбото болезнено близо до гредата.

4114187

В 62-ата минута Шалке накара съперника си да плати скъпо за пропуските, като отново Дракслер направи великолепен пробив през средата на терена. Този път Иванович и Матич не успяха да противодействат на Дракслер и той намери Хунтелаар на границата на наказателното поле. Холандският стрелец с прецизен шут по земя между шпагатите на Луис и Тери не остави шансове за реакция на Куртоа.

В крайна сметка финалният натиск на Челси не даде позитивно отражение на резултата, въпреки включването и на Диего Коста, и на Лоик Реми в последния четвърт час. Закупеният от Куинс Парк Рейнджърс нападател обаче на няколко пъти не можа да нанесе решаващ изстрел от добри позиции в противниковото наказателно поле.