Барселона с пестелив успех, Шави изравни рекорд на Раул

галерия:

снимка: БТА/AP

Барселона започна кампанията си в Шампионска лига със семпла победа 1:0 над кипърския шампион АПОЕЛ (Никозия) пред препълнените трибуни на стадион „Камп Ноу“. Единственото попадение дойде в 30-ата минута и бе дело на Жерар Пике, който засече с глава центриране на Лионел Меси от пряк свободен удар.

Така по този нетипичен за каталунците начин те извоюваха минимален аванс, който след това умело съхраниха, но не заситиха напълно глада за шоу на феновете си по трибуните. Все пак двубоят ще се запомни не само с два дебюта в състава на домакините, но и с историческия момент за Шави Ернандес.

Един от талисманите на Барса изравни легендата на Реал Мадрид Раул Гонсалес по брой мачове в Шампионска лига – 142. С попадението си пък Пике затвърди статута си на най-резултатен защитник на „блаугранас“ в ШЛ, като вече има 7 гола на сметката си в турнира.

Старши-треньорът на каталунците Луис Енрике отново заложи на 4-3-3 с триото Неймар – Мунир ел Хадади – Лионел Меси в атака. В средата на терена личаха имената на по-неопитните Серхи Роберто и Серхи Сампер, като последният правеше дебют за каталунците.

4114174

19-годишният Сампер е продукт на школата Ла Масия, като от шестгодишна възраст е неин кадър и никога през живота си не е играл за друг отбор дори на юношеско или младежко ниво. Шави подкрепяше Роберто и Сампер в халфовата линия, а Даниел Алвес, Жерар Пике, Марк Бартра и Адриано оперираха в защита.

Едно от новите попълнения на Барселона Марк-Андре тер Щеген също записа първия си двубой с екипа на „блаугранас“. Очаквано германецът нямаше поводи да показва класата си, но се съхрани от допускането на сериозни грешки.

Въпреки че не блестяха с игра в нападение, гостите от АПОЕЛ се понравиха с представянето си особено през първото полувреме, когато опонираха брилянтно на съперника си, въпреки че играха с топката само в 37% от времето.

Кипърците се защитаваха умело преди почивката и се пропукаха от положение, което обикновено не се счита за опасно, когато е в полза на Барселона. Лионел Меси центрира отлично от пряк свободен удар в близост до тъчлинията по дясното крило и Пике се извиси в пеналтерията, за да засече с глава топката в мрежата – 1:0.

4114175

Освен попадението на Пике, Барселона създаде още едно добро положение, при което вратарят на АПОЕЛ Уко Пардо (бивш футболист на Барса Б) отрази опасен изстрел на Лео Меси, изведен на стрелкова позиция от Неймар.

След почивката играчите на Барса продължиха да не налагат високо темпо и съперниците им не се чувстваха некомфортно на терена. Надеждата за шокиращо равенство оставаше жива за кипърците най-вече заради здравата им работа в защита и липса на каквато и да е паника.

Дори в заключителните минути тер Щеген трябваше да съхранява аванса на отбора си, след като бе подложен на късен обстрел от вдъхновените играчи на АПОЕЛ. Така въпреки поражението шампионът на Кипър, по подобие на Лудогорец, остави приятни впечатления от ролята на аутсайдер срещу европейски колос.