Байерн измами Манчестър Сити и почна с победа в Шампионска лига

галерия:

снимка: БТА/AP

Драматичен гол в 90' реши всичко в дербито от Шампионска лига между Байерн (Мюнхен) и Манчестър Сити, след като Джером Боатенг с мощен удар препарира "гражданите" и донесе минимална победа за своите с 1:0.

Голът падна в края, след като през цялото второ полувреме немският шампион натискаше и имаше по-добри положения, но силен мач изигра Джо Харт, спасил няколко страховити удара на Левандовски и Мюлер.

В края обаче настъпи хаос в защитата на Сити и след грешка на бранителите Гьотце свали за Боатенг, а мощният удар на защитника рикошира в нисичкия нападател и влетя в горния десен ъгъл.

Съдията също направи трудна работата на Байерн, след като на три пъти можеше да отсъди дузпа в полза на домакините за игра с ръка на играчи на Мануел Пелегрини, но сигнал не последва. Въпреки това Байерн стигна заслужено до победата, след като надигра по всеки показател своя съперник.

Така баварците си върнаха за загубата с 2:3 през миналата година отново на "Алианц Арена", въпреки че двубоят не предложи особено зрелище за зрителите. Това беше и едва 2-а победа в последните 6 мача на баварците като домакин на английски отбор.

Сити пък бързо ще трябва да оправя играта си, тъй като Рома набра скорост в турнира, разбивайки с 5:1 отбора на Георги Миланов - ЦСКА.

Старши-треньорът на Байерн Хосеп Гуардиола реши да заложи на изпипаното 4-3-3, като заложи на Бенатия и Боатенг в центъра на защитата, а отляво и отдясно постави съответно Рафиня и Бернат. Триото пред тях беше съставено от Алаба, Алонсо и капитана Лам, докато в предни позиции Гьотце, Левандовски и Мюлер трябваше да носят головете за тима.

4114163

Мануел Пелегрини също заложи на позната схема 4-2-3-1, като Демикелис отново беше предпочетен за партньор на Компани в защита. Бакари Саня дебютира отдясно на защитата, а Клиши бе предпочетен пред Коларов отляво.

Яя Туре се завърна в стартовия състав на Манчестър Сити и зае мястото си до Фернандиньо. Един Джеко пък пое ролята на централен нападател за сметка на Агуеро. Зад него атакуващото трио се състоеше от Силва, Насри и Навас.

4114170

Двубоят почна с лек превес на Байерн, но за разлика от други мачове, възпитаниците на Пеп не притискаха високо своя съперник. По една възможност се откри пред двата отбора в началото, като за домакините Левандовски се оказа на добра позиция, но бе блокиран от Компани, докато Боатенг спря Джеко при опит за удар с глава - 0:0 и скучен футбол на "Алианц Арена" в първите 19 минути.

В 20' обаче Харт се превърна в първия герой на срещата. Томас Мюлер изпревари Клиши при центриране на Бернат, а голмайсторът на Германия на Световното първенство нанесе силен удар с глава. С една ръка обаче Харт успя да избие в корнер. 2 минути по-късно и Гьотце стреля от опасна близост и топката срещна ръката на Компания преди да бъде спасена от Харт. Дузпа обаче не последва.

4114169

"Гражданите" отвърнаха с прекрасна контраатака, като Навас беше изведен по дясното крило и пусна пас за Джеко, но Боатенг със сетни усилия успя да избие в корнер. В 27' пък контраатака отново завърши с пас към Джеко, който беше оставен да нахлуе необезпокояван в наказателното поле, но диагоналният му удър беше неточен.

След 20-ата минута двубоят определено се откри, а в 30' Левандовски се отчете с нов пропуск за домакините. Топката му беше подадена в наказателното поле, но неговият удар беше отразен от Харт. Минути по-късно Алаба го изведе в наказателното поле, но полякът беше неточен.

4114168

В 39' Саня можеше да отбележи дебюта си в Шампионска лига за Сити с гол, но в последния момент ударът му с глава беше париран от Нойер. Това беше и по-интересното от първото полувреме - 0:0.

След почивката Лам откри положенията пред двете врати с мощен удар отдалеч, но топката профуча над вратата. Най-опасното положение пък дойде в 54', когато защитниците на Сити не успяха да покрият Мюлер и Гьотце, но вторият не успя да нанесе плътен удар и Харт улови.

4114162

В 60' пък дойде най-спорното положение, когато при центриране от корнер на Алонсо Фернандиньо овладя в наказателното поле, но игра и с ръка. Съдията обаче пренебрегна това и не отсъди дузпа - втори спорен момент в наказателното на "гражданите". Само минута по-късно Саня задържа Бенатя в наказателното поле, но и тогава дузпа не беше отсъдена.

В 70' Демикелис спаси своите от сигурен гол, след като бърза атака с по едно подаване изведе Бернат на левия фланг. Той насочи топката остро за Левандовски, но аржентинският бранител успя да блокира паса.

4114167

Времето течеше безмилостно за домакините, които се настаниха трайно в половината на противника. На терена влязоха Писаро и Робен, но защитата на Сити издържаше до 90'.

Именно тя се оказа фатална, след като страхотно разбъркване доведе до гол. Бранителите на гостите не изчистиха успешно на два пъти топката, която достигна до Гьотце. Той я пусна за Боатенг, който с топовен удар уцели гърба на нисичкия нападател, а топката влетя в горния десен ъгъл - 1:0 за баварците.

Все пак в последната секунда резервата Агуеро беше напът да върне равенството, като нападателят успя да преодолее Нойер, но не и вратата - 1:0 за шампиона на Германия.