Борусия пропусна да разгроми Арсенал

галерия:

снимка: БТА/AP

Борусия (Дортмунд) записа важен домакински успех с 2:0 над Арсенал в първия си двубой от сезон 2014/15 в Шампионска лига, като за втори пореден път в рамките на четири дни зарадва пълните трибуни на „Сигнал Идуна Парк“.

Въпреки тоталното превъзходство на Дортмунд през първото полувреме, резултатът бе открит едва в заключителните му секунди след самостоятелен пробив на Чиро Имобиле и точен диагонален удар.

В 48-ата минута пък Пиер-Емерик Обамеянг се възползва от великолепно извеждащо подаване на Кевин Гроскройц и след като финтира вратаря Войчех Шчесни, с елегантно копване на топката покачи на 2:0.

В последните шест мача преди сблъсъка с Арсенал Борусия бе печелил, когато се оттегля на почивка с аванс още през първото полувреме и домакинството на „артилеристите“ не бе изключение.

За 11-ти път в последните си 19 мача от Шампионска лига пък „топчиите“ допускат поне две попадения, като този път дори не можаха сериозно да притеснят вратаря на противника.

Завърналият се от Манчестър Юнайтед Шинджи Кагава не бе включен в титулярния състав на Юрген Клоп под претекста, че на японеца му липсва игрова практика. Вместо от него опасностите в атака се очакваха от Чиро Имобиле, Пиер-Емерик Обамеянг и Хенрих Мъхитарян.

Арсенал излезе на терена с цялата си нападателна мощ в лицето на Аарън Рамзи, Месут Йозил, Алексис Санчес, Джак Уилшър и Даниел Уелбек. Въпреки това през първото полувреме „артилеристите“ се движеха по игрището като статисти и имаха късмета да не допуснат повече от един гол още преди почивката.

Особено в първия четвърт час натискът на Борусия доведе до сериозно напрежение в противниковото наказателно поле, като бранителите на Арсенал биваха принудени да чистят панически.

4113884

Най-чистите положения обаче бяха създадени към края на първата част, когато първо Обамеянг стреля право в ръцете на Войчех Шчесни от границата на малкия пенал, а секунди по-късно неточен удар от чиста позиция отправи Хенрих Мъхитарян. Арменецът бе намерен на точката за дузпа, но нацели горната греда с изстрел от движение.

Чак с 11-ия си удар към противниковата врата (4-ият точен) Дортмунд поведе на Арсенал в 44-ата минута. Тогава Чиро Имобиле си поведе топката на около 30 метра от голлинията и направи внушителен пробив през центъра на защитата на „артилеристите“. След като нахлу в наказателното поле, италианският нападател стреля по диагонала по земя и не остави шансове за реакция на Шчесни.

Само 180 секунди след подновяването на играта домакините ликуваха отново след идентично попадение, дело този път на Обамеянг. Кевин Гроскройц изведе отлично съотборника си в наказателното поле, а Обамеянг елегантно се промъкна между бранителите, финтира Шчесни и на празна врата с технично копване покачи на 2:0.

До края на срещата по-чистите положения бяха създадени от домакините, но ново попадение във вратата на Шчесни не падна.