Джордан Хендерсън - най-важният играч за Ливърпул

снимка: БТА/AP

Преди мача с Лудогорец от Шампионската лига Джордан Хендерсън бе обявен от Брендън Роджърс за втори капитан на Ливърпул.

Даването на овакантената след раздялата с Даниел Агер позиция на полузащитника е едно признание за работата, която той върши, и е потвърждение за важната роля, която той вече заема в отбора.

Определянето на Хендерсън за заместник на капитана Стивън Джерард също така показва трансформацията, която бившият футболист на Съндърланд претърпя – от играч, който пораждаше съмнения сред феновете на Ливърпул, до един от лидерите на отбора.

Именно заради новата роля на 24-годишния полузащитник и вече официално признатата му позиция на лидер Марк Джоунс от Bleacher Report изразява мнението си, че Хендерсън е „най-важният играч за Ливърпул в Шампионската лига“.

Ето и материала на Джоунс:

Винаги е било ясно, че завръщането на Ливърпул в Шампионската лига след 5-годишно отсъствие ще бъде примесено с носталгия, особено като се има предвид колко дълго „червените“ са мечтали за такива нощи по време на често турбулентните скорошни сезони на отбора.

Естествената гордост, която клубът притежава (както всеки клуб със спечелени общо 5 трофея от КЕШ и Шампионската лига), винаги е била примесена със съжаление и усещане за неуспех, докато отборът не можеше да се класира дори за Лига Европа.

Отборът на Ливърпул, към който Джордан Хендерсън се присъедини през 2011 година (сезон, в който „червените“ завършиха на шеста позиция след период в зоната на изпадащите по времето на Рой Ходжсън), беше възможно най-далеч от място в Шампионската лига. И малко хора имат по-голям принос от полузащитника за връщането на отбора там.

Неговата награда? Позицията на втори капитан на отбора, както бе обявено от „червените“ късно вечерта в понеделник, както и място в сърцата на привържениците, които някога се съмняваха в способността на Джордан да се пребори за титулярното място. Но не бяха само те – Кени Далглиш, който откри Хендерсън, Брендън Роджърс, който го усъвършенства, както и самият играч, най-вероятно са споделяли същото мнение.

Но сега, когато Хендерсън ще излезе на терена за първия си мач в Шампионската лига, и то като дясна ръка на Стивън Джерард, той е символът на факта, че най-новият и бленуван европейски щурм на Ливърпул не е свързан с носталгията. Той е тук и сега.

Първи съперник е Лудогорец, после следват Базел и Реал Мадрид. Всяко предизвикателство е по-тежко от предишното – до момента, в който Ливърпул се изправя срещу шампионите на Европа. Отбор, който те са побеждавали не само във финал за КЕШ, но и в мач на „Сантяго Бернабеу“, както и с разгромното 4:0 на „Анфийлд“.

Може да се очакват много намеци, свързани с този мач на 10 март 2009 година, когато Реал пристигне като гост на 22 октомври. Това беше нощ, в която Ливърпул, които имаха титла, финал и полуфинал в три от последните четири сезона в надпреварата, направо отвяха „Кралете на Европа“. Тогава "червените" бяха с Джерард, Фернандо Торес, Шаби Алонсо, Хавиер Масчерано, Дирк Кайт, Джейми Карагър и Пепе Рейна в състава си – всички в разцвета на кариерите си.

Онзи отбор е много далеч от сегашния. Не съвсем като качество на играта (въпреки че периодът през месец март 2009 година бе апогеят на отбора на Рафаел Бенитес), но най-вече като опит в евротурнирите.

Тогава очакванията бяха Ливърпул да е сред най-добрите четири отбора в Европа, а сега момчетата на Брендън Роджърс са поставени като трети отбор в групата. Което означава, че УЕФА смята повече от половината отбори в турнира за по-добри от тях.

Освен ако не се получи ново чудо като това през 2005 година, „червените“ няма да спечелят Шампионската лига. Стивън Джерард заяви, че неизлизане от групата би било разочарование, което е истина, но всяка достигната фаза след това е бонус.

Не – целта на тази кампания всъщност е да върне Ливърпул на европейската карта и да донесе безценен опит за бъдещите участия на отбора.

Избирането на Хендерсън за втори капитан означава, че той ще поеме лентата от Стивън Джерард, когато дойде краят на кариерата на лоялния играч. Всичко, което по-младият мъж прави занапред, ще води до това. В интерес на истината, така беше и през последните 18 месеца.

Тактически погледнато, Хендерсън ще бъде безценен за Ливърпул в Европа със своята неуморна работа в полузащита, в един момент потушавайки пожари в защита, а в следващия – давайки искрата в атака.

Ако „червените“ играят във формацията с „диамант“, която стана предпочитан избор за повечето фенове, ролята на Хендерсън да осигурява числено равенство в центъра на полузащитата (особено при увеличения брой талантливи „десетки“) вече е установена. Но в по-трудните мачове, като предстоящото гостуване на „Сантяго Бернабеу, ще трябва той да се включва в предни позиции.

Липсата на наказания Хендерсън по време на ключов период в битката за титлата през миналия сезон не може да бъде подмината с лека ръка, а представянето му в двубоите от Шампионската лига може да има сериозен ефект върху останалите играчи, защото той е една от водещите фигури в млад отбор, който трябва да се учи бързо.

Брендън Роджърс би нарекъл това „поредната стъпка в едно пътешествие“, а представянето на Хендерсън ще има голяма роля за завръщането на Ливърпул там, където бяха преди.

Носталгията остава настрана – сега е време да се захванем за работа.