Първа Бундеслига почна с щастлива победа за Байерн

снимка: БТА/AP

Байерн Мюнхен започна с победа защитата на титлата си, след като на „Алианц Арена” отборът на Хосеп Гуардиола стигна до много трудна победа с 2:1 над Волфсбург в първи мач от новия сезон в немската Бундеслига.

Първото полувреме мина под диктовката на Байерн, но гол падна чак в 37’, когато Мюлер засече подаване на Робен. Самият холандец беше голмайстор минута след подновяването на играта през втората част, но в 52’ Ивица Олич намали резултата.

До края на двубоя „вълците” имаха отлични шансове да изравнят, но най-фрапантен пропуск записа резервата Маланда, който от метър прати топката в аут.

Така Байерн записа леко щастлива победа, която ще даде самочувствие на тима след загубата с 2:0 от Борусия (Дортмунд) за Суперкупата на Германия. В същото време Волфсбург показа, че ще е фактор през новия сезон в Бундеслигата.

Хосеп Гуардиола изненада сериозно с титулярния си състав, след като пусна Алаба и дебютанта Гаудино (17 години) като дефанзивни полузащитници, а Бернат се присъедини към Лаам, Данте и Бадщубер в защита. Ариен Робен пък почна титуляр, въпреки спекулациите, че няма да може да вземе участие.

Поради големите промени Волфсбург привидно водеше играта в началните минути, а грешка на Нойер едва не доведе до гол, но Данте успя да отнеме топката от Олич. Постепенно баварците си върнаха контрола върху топката и заредиха опасности пред вратата на гостите.

Мюлер и Робен пробваха късмета си с удари извън наказателното поле, а най-сериозната възможност се откри пред Левандовски в 29’, но полският нападател не се възползва от грешка на Грюн и не успя да отбележи.

Все пак вратата на „вълците” беше разпечатана в 37’, когато Мюлер засече с кората на десния си крак центриране на Робен и прати топката неспасяемо в горния десен ъгъл – 1:0. С това приключиха и интересните положения за първата част.

Само минута след началото на второто полувреме шампионите успяха да удвоят своя аванс. Ариен Робен получи прекрасен пас от Робърт Левандовски, запази топката в свое владение и от 14 метра прати топката в десния ъгъл – красив гол и 2:0.

Още по красиво беше попадението на Ивица Олич, който в 52’ матира защитник на баварците и с удар тип „падащ лист” от  границата на наказателното поле прати топката над Нойер и във вратата – 2:1.

До края на мача Байерн имаше няколко добри положения, като Левандовски пропусна на празна врата, но „вълците” изпуснаха златни шансове да изравнят. В 84’ дойде най-фрапантния пропуск, след като Маланда от няколко метра стреля в гредата, а при добавката от метър на празна врата стреля в аут. Малко по-късно гол на Байерн беше отменен заради засада – 2:1 за Байерн.