Борусия (Дортмунд) увеличи капитала си, влива 115 милиона долара

снимка: БТА/AP

Германският футболен клуб Борусия Дортмунд ще се опита да увеличи капитала на отбора през борсата и да влее свежи 114.4 милиона евро в касата, за да намали дълговете си и да осигури финансов комофорт.

Дортмунд е единственият футболен клуб в Бундеслигата, вписан в борсата. През 2005 година "жълто-черните" бяха много близо до банкрут, но се измъкнаха и сега се намират в стабилно състояние.

Това се случи най-вече благодарение на успехите на терена, като тимът от Дортмунд стана шампион през 2011 и 2012 година, спечели купата през 2012 и игра финал в Шампионската лига през 2013.

Принос имат също основните спонсори - компанията за производство на химични елементи "Евоник", концернът за спортна екипировка "Пума" и застрахователната компания "Сигнал Идуна", която закупи името на "Вестфален щадион".

Всички те се съгласиха да увеличат своя дял в Борусия. Според информации в германските медии, близо 40 милиона евро от парите при увеличаването на капитала ще бъдат изплатени на кредитори, за да бъде намален и дългът на Борусия.