България загуби и последния си мач на Евро 2014 след нова драма в края

снимка: Булфото

България загуби и последния си мач от Европейското първенство за юноши до 19 години в Унгария. Този път възпитаниците на Алексансър Димитров паднаха от Сърбия с 0:1, а неприятното е, че голът отново дойде в края на мача.

Точен бе Станиша Мандич в 90-а минута, който се възползва от далечно подаване и елиминира Александър Любенов за 1:0. При попадението останаха съмнения за засада, която не бе маркирана от реферите.

Така България остана на последно място в своята група без спечелена точка и без вкаран гол. Така освен, че отпадат от шампионата на Стария континент, българите не се класират и за Световното първенство в Нова Зеландия, за което им бе нужна победа тази вечер.

В другия мач Германия победи Украйна с 2:0 и се класира на полуфинал с актив от 7 точки. Сърбия събра пет и също продължава защитата на трофея. На тето място с четири точки е тимът на Украйна, която напуска Европейското, но ще пътува за Нова Зеландия.

Тази вечер в Папац нашите изиграха най-слабия си двубой на Евро 2014. Възпитаниците на Александър Димитров създадоха твърде малко интересни ситуации в атака, докато сърбите пропуснаха редица положения. Добър мач направи нашият вратар Александър Любенов, но в края и той бе безпомощен срещу Мандич. В крайна сметка "лъвчетата" загубиха заслужено, въпреки че могат да съжаляват, че късметът не ги покри в края, за да спечелят поне точка.

Първо полувреме

Още в 4-а минута противника можеше да излезе напред в резултата след неразбирателство между Алексндър Любенов и Александър Василев, но състезател на Сърбия не намери вратата.

Българите се събудиха след четвърт час игра и в 18-а минута получих правото да изпълнят фаул след нарушение срещу Десподов пред наказателното поле. От него не последва нищо интересно, но България спечели корнер, след който Пламен Гълъбов стреля с глава, но без успех.

Сърбите обаче продължиха да са по-стойностния отбор и да създават напрежение пред Любенов, който на няколко пъти трябваше да се намесва, за да запази равенството.

В 36-а минута Гачинович бе изведен сам срещу стража, но защитник на нашия тим успя да му избие топката от краката и да предотврати опасността.

Българите се опитаха да организират някоя и друга атака до края на полувремето, но заключителната опасност отново бе през Любенов, който не позволи на Лука Йович да отбележи, останал очи в очи с него.

Второ полувреме

На почивката Александър Димитров извърши една смяна. На мястото на Реян Даскалов се появи Антонио Вутов.

За наше съжаление актуалните шампиони продължиха да показват по добра игра и след почивката. В 62-а минута дойде едно от малкото положения на сметката на България, но Предраг Райкович отрази удар на Василев.

Все пак добрите новини бяха, че нашите действаха доста по-добре организирани в защита и не допускаха толкова опасности, както през първата част. В 69-а минута Георги Минчев засече с глава центриране на Преслав Петров, но стреля в аут. Това бе и най-чистото положение за младите "лъвове" от началото на мача.

Три минути по-късно Гачинович пропусна поредното чисто положение, като отново бе изведен срещу Любенов, но стреля над гредата.

Александър Димитров пробва да промени нещо с пускането в игра на Димитър Велковски на мястото на Кирил Десподов, но резултат нямаше.

В последната минута на мача Мандич вкара победния гол. Той получи извеждащо подаване и оказал се срещу Любенов го елиминира, за да донесе успеха на своя тим. При паса обаче останаха съмнения за засада.

Преди мача

България излиза срещу Сърбия в последния си мач на Европейското първенство за юноши до 19 години в Унгария.

Срещата е от изключително значение, тъй като младите "лъвове" трябва да спечелят, за да си осигурят третото място в групата, което ще ги прати на Световното първенство в Нова Зеландия.

До този момент националите записаха две поражения - с 0:3 от Германия и 0:1 от Украйна. Особено драматичен бе двубоят с украинците, тъй като нашите пропуснаха да спечелят, въпреки че бяха по-добрият тим. На всичкото отгоре те дори загубиха в края на двубоя след гол от дузпа.

Срещу Сърбия няма да е лесно. Западните ни съседи за настоящ шампион и до този момент постигнаха две равенства.

Прави впечатление, че извън състава на България остава Антонио Вутов, който пропусна дузпа срещу Украйна. На вратата застава Александър Любенов. Александър Василев, Стефан Велков, Пламен Гълъбов и Преслав Петров съставят защитната линия. Никола Колев, Радослав Цонев, Кирил Десподов и Станислав Дрянов ще действат в халфовата линия, а Георги Минчев и Реян Даскалов ще са в атака.

Главен съдия на двубоя в Папа е Енеа Жоргджи от Албания.

Съставът на България: Александър Любенов, Александър Василев, Стефан Велков, Пламен Гълъбов, Преслав Петров, Кирил Десподов, Радослав Цонев, Никола Колев, Станислав Дрянов, Георги Минчев, Реян Даскалов

Съставът на Сърбия: Предраг Райкович, Неманя Антонов, Сърджан Бабич, Вукашин Йованович, Миладин Стеванович, Саша Здьелар, Марко Груич, Мият Гачинович, Данило Пантич, Михайло Ристич, Лука Йович