Украйна разплака "лъвчетата" след драма в края

снимка: Булфото

Юношеският национален отбор на България до 19 години записа втора загуба на Европейското първенство в Унгария, след като днес "лъвчетата" допуснаха драматично поражение с 0:1 от Украйна на ст. "Перуц" в Папа.

Единственият гол в срещата падна само минута преди края, когато Украйна получи правото да изпълнява дузпа. Каратин изпрати топката в една от страничните греди, но при добавката резервата Танковский отбеляза за крайното 0:1.

Българите определено могат да съжаляват за пропуснатата възможност, имайки предвид, че през първата част "лъвчетата" също получиха правото да бият дузпа. Тогава зад топката застана Антонио Вутов, чийто изстрел обаче бе спасен от капитана на украинците Сарневский.

Така България остава с актив от нула точки след първите два мача и отпада още в груповата фаза на Европейското, но най-важното е, че "лъвчетата" запазват шансове да постигнат голямата си цел, а именно - класиране на Световното първенство. Това обаче минава през задължителна победа над Сърбия в последния мач. "Плавите" имат актив от две точки след две равенства до момента - срещу Украйна и Германия, като дори равенство устройва сърбите, за да постигнат своята "цел минимум".

Наставникът на България Александър Димитров бе направил две промени спрямо стартовия състав в мача с Бундестима. Мики Орачев замени Преслав Петров в ролята на ляв бранител, докато Станислав Дрянов зае мястото на Стефан Велков в титулярния състав на "лъвчетата". Титулярният състав на България за днешния двубой пък бе следният: Александър Любенов, Александър Василев, Христофор Хубчев, Пламен Гълъбов, Мики Орачев, Никола Колев (83-Реян Даскалов), Петър Витанов, Станислав Дрянов, Радослав Цонев, Антонио Вутов, Кирил Десподов (Георги Минчев).

Още в 6' "лъвчетата" можеха да открият резултата, макар и с помощта на украинските футболисти. Радослав Цонев центрира добре от статично положение, а бранител на Украйна за малко не си отбеляза автогол.

В 24' се стигна и до дузпа в полза на България. Никола Колев проби отдясно и бе повален от бранител на Украйна, което доведе до наказателен удар в полза на "лъвчетата". Зад топката застана Антонио Вутов, който обаче пропусна.

Десет минути по-късно украинците отговориха, като малко раздели съперника на България от откриване на резултата. Артем Бисиден получи топката в непосредствена близост до голлинията и опита да отбележи с обръщане, но стражът на България Александър Любенов реагира и успя да избие кълбото.

В 38' отново малко раздели българите от първи гол в срещата. Този път Никола Колев стреля изключително опасно с глава, но сантиметри разделиха "лъвчетата" от откриване на резултата.

Втората част стартира без промени в двата отбора, а в 58' Украйна бе по-близо до попадение. Отново Артем Бисиден стреля в очертанията на българската врата, но и този път Александър Любенов успя да реагира, избивайки кълбото в корнер. Две минути по-късно Радослав Цонев тества украинския вратар с мощен изстрел, но Сарневский успя да се справи в ситуацията. В 63' и Никола Колев пробва късмета си, но изпращайки кълбото в аут.

Девет минути преди края "лъвчетата" отново действаха опасно в половината на Украйна. Станислав Дрянов и Радослав Цонев разиграха отлично, но изстрелът на последния бе спасен от перфектния в днешния двубой Сарневский.

Четири минути преди края се стигна до ключов момент в срещата, защото отборът на Украйна също получи правото да изпълнява дузпa след нарушение на Мики Орачев. Подобно на Антонио Вутов, Каратин също не успя да отбележи, нацелвайки една от страничните греди, но резервата на украинците Танковский бе на точното място в точното време, за да осъществи добавка - 0:1.