Бразилия е на дъното на бездната, Холандия с първи бронз на Световно първенство

галерия:

снимка: БТА/AP

За първи път в своята история Холандия спечели бронзовите медали на Световното първенство 2014, след като нанесе крайно болезнено второ поредно домакинско поражение на Бразилия с 3:0 на Мондиал 2014.

Във втората минута Ариен Робен бе задържан и повален в наказателното поле от Тиаго Силва, който бе последен в защитата, но не получи червен картон от съдията Джамел Хаймуди. Зад топката застана Робин ван Перси и по ефектен начин в горния ляв ъгъл реализира 4-ия си гол за "лалетата" на Мондиал 2014, с което завършва турнира като отборен топ реализатор.

В 17-ата Дейли Блинд се възползва от лоша преценка на Давид Луис и необезпокояван от десетина метра разстреля Жулио Сезар за втори път. В 91-ата минута нова грешка при позиционирането в наказателното поле на бразилците позволи на Джорджинио Вайналдум без проблеми от три метра да реализира за 3:0 след пас на Дарил Янмаат.

Така домакините за първи път от 1940-та година губят два поредни двубоя на собствена територия и приключват в бедствено положение домашния си шампионат на планетата, след като бяха унищожени с 1:7 от Германия на полуфиналите и остават на 4-то място.

4102058

Холандия за първи път в своята история приключва световни футболни финали без поражение, като спечели 50-ия юбилеен мач (последен за Луис ван Гаал) на шампионати на планетата – само Мексико има повече изиграни двубои от „лалетата“ без да е печелил титлата.

Под ръководството на Луис Фелипе Сколари Бразилия допусна два унизителни антирекорда – загубата с 1:7 от Германия и инкасираните общо 14 гола на Мондиал 2014, което е най-големият брой в историята, след като през 1938-ма във Франция бразилците са вадели топката от мрежата си 11 пъти. „Селесао“ става първият домакин, който приключва турнира с най-слабата защита.

4102059

С приключването на този дуел Бразилия става вторият отбор след България, който не успява да вкара гол в „малкия финал“ за 3-то място на световни първенства – само два пъти в последните 11 издания на Световното по футбол (през 94-та и сега през 2014-та) един от участниците в мача за бронзовите медали не успява да се разпише.

За първи път в историята си обаче „лалетата“ печелят бронзовите медали – те имат четвърто място през 1998-ма година и второ през 1974-та, през 1978-ма и през 2010-та. Бразилия завършва 4-та за втори път след 1974-та, като иначе има 5 титли (1958, 1962, 1970, 1994, 2002), два загубени финала през 1950-та и 1998-ма, както и два бронзови медала през 1938-ма и 1978-ма.

Първото полувреме

Още във втората минута дълъг пас на Яспер Силесен намери Ариен Робен, който с глава подаде на Робин ван Перси. Нападателят на Манчестър Юнайтед се пребори във въздуха с Давид Луис и хитро изведе Робен сам срещу Жулио Сезар. Робен без проблем надбяга Тиаго Силва, който като последен в защитата го задържа и повали на тревата в наказателното поле и реферът от Алжир Джамел Хаймуди отсъди дузпа.

4102048

Робин ван Перси отбеляза ефектно и даде аванс на Холандия, но останаха сериозните въпроси защо съдията не посмя да изгони Тиаго Силва, тъй като той бе останал последен в защита и попречи на Робен да излезе очи в очи фронтално срещу Сезар.

Стъписаните бразилци опитваха стихиен натиск в следващите минути, за да опитат да изравнят, но залагаха (за пореден път) главно на центрирания от двата фланга, които не водеха до нищо опасно. Контрадействията на "лалетата" (играещи в тъмно синьо) изглеждаха далеч по-опасни, защото се концентрираха върху многото празни пространства в половината на Бразилия.

4102049

В 16-ата минута по дясното крило бе изведен Джорджинио Вайналдум, като моментално центрира в малкия пенал, а там Луис невнимателно с глава изчисти към точката за дузпа. Там напълно непокрит бе оставен Блинд, който овладя и със следващото си докосване разстреля излезлия напред Сезар - 0:2.

Бразилците отправиха първи опасен удар към Силесен в 19-ата минута чрез Оскар, който стреля отдалеч, но в обсега на сигурния страж на Холандия. В следващите минути темпото поспадна, главно защото играчите от Ниската земя предпочетоха да се приберат в собствената си половина и да провокират грешки в подаванията между бразилците.

4102048

Първото по-опасно положение пред Силесен дойде след пряк свободен удар на ъгъла на пеналтерията в 30-ата минута, когато Оскар центрира остро и кълбото бе изчистено от бранител преди да го засече играч на домакините.

В 37-ата минута отново Оскар центрира от фаул - този път близо до тъчлинията - но топката само профуча опасно успоредно на голлинията, като Паулиньо и Давид Луис се разминаха с нея пред опразнената врата.

4102043

Холандците отговориха с удар от разстояние на Робин ван Перси, който бе коварен, но не представляваше трудност за Сезар.

Второ полувреме

Бразилия започна устремено след почивката, но Ариен Робен създаде първата опасност за частта, като нахлу в наказателното поле, но диагоналният му изстрел бе отклонен с шпагат от Силва.

4102057Цели 14 минути домакините безуспешно се опитваха през центъра да пробият холандската защита, докато най-накрая в 59-ата минута Рамирес го направи, макар и само за да прати диагоналният си изстрел покрай страничната греда.

Между 65-ата и 68-ата минута домакините имаха два неуважени апела за дузпа, като първо Рон Флаар изби с рамо/ръка центриране от аутлинията на Майкон.

По-късно Оскар получи жълт картон за симулация след контакт с Дейли Блинд - играчът на Челси потърси контакта и се бе подготвил да падне, но пък съперникът му закъсня с намесата си.

Колкото и да се стремяха да върнат интригата в срещата, домакините така и не успяваха да създадат чисто голово положение пред Силесен. Не помогна особено и включването на Хълк, който се отличи единствено с диагонален изстрел встрани от сглобката.

В 82-ата минута хубав пас на Дарил Янмаат бе овладян от Робен, който бе бутнат в гръб и повален от Фернандиньо в наказателното поле, но съдията бе решил да не отсъжда дузпи през второто полувреме.

В 91-ата минута в една от последните си контраакции Робен изведе Янмаат по дясното крило, последва отлично центриране успоредно на голлинията и непокритият Вайналдум оформи крайното 0:3.


Съставите

Малко повече от час преди първия съдийски сигнал на алжиреца Джамел Хаймуди станаха ясни и стартовите състави на двамата селекционери Луис Фелипе Сколари и Луис ван Гаал, с които отборите излязоха на стадион „Насионал“ в столицата Бразилия.

Цели шест промени в единайсеторката си е направил съсипания от мъка и критики Фелипао, като за „селесао“ отново ще заиграе капитанът Тиаго Силва, който изтърпя наказанието си за натрупани картони.

4102026

На вратата е Жулио Сезар, а пред него в защита има още една промяна спрямо квартета от злополучния полуфинал с Германия – на левия бек е Максуел, вместо Марсело. Майкон е отдясно на отбраната, а партньор на Силва в средата отново е Давид Луис.

 Луис Густаво и Паулиньо подновяват тандема си в средата на терена – именно тази двойка започна кампанията на Мондиал 2014, а включването на халфа на Тотнъм е провокирано от много слабото представяне на Фернандиньо срещу Германия.

Оскар ще заеме диригентската позиция в средата на тризъбеца зад нападателя, като от двете му страни са Уилиан и Рамирес, а не разочаровалите Хълк и Бернард. Любопитното е, че и тримата футболисти се подвизават в Челси.

За първи път от началото на шампионата на планетата Жо ще води атаката на Бразилия, а не крайно неубедителният Фред.

Луис ван Гаал остава верен на стила си и ще заложи на схема 3-5-2, макар в големи периоди от двубоите тя всъщност да е 5-3-2. Яспер Силесен запазва титулярната си позиция около рамката на вратата, въпреки че не можа да хване нито една дузпа в полуфинала с Аржентина.

4102029

Уесли Снайдер трябваше да започне мача сред титулярите, но получи разтежение по време на загрявката на игрището и отстъпи позицията си на Джонатан де Гузман.

Триото пред вратаря в средата на ариегарда е съставено от Стефан де Фрей, Рон Флаар и Бруно Мартинс Инди, като те ще получават подчертана подкрепа от Дейли Блинд и Дирк Кайт по фланговете.

Обикновено Кайт започва на лявото крило, но често сменя позицията си с другия флангови футболист, като колегите от Холандската национална телевизия този път са прогнозирали, че бившият играч на Ливърпул ще застане отдясно.

Джорджинио Вайналдум и Джорди Класи ще помагат на плеймейкъра Джонатан де Гузман в средата на терена, като включването на Класи е изненадващо. Халфът на Фейенорд се включи като резерва в 62-ата минута на полуфинала с Аржентина на мястото на Найджъл де Йонг.

Двойката в нападение отново са звездите на Байерн и Манчестър Юнайтед Ариен Робен и Робин ван Перси, които ще получат последен шанс да се преборят с колумбийския ас Хамес Родригес за голмайсторския приз – двамата имат по 3 гола, а съотборникът на Димитър Бербатов е лидер с 6.