50 мача и 0 титли за Холандия на Световно първенство

снимка: БТА/AP

Холандия ще излезе в 50-ия си мач на световни футболни финали тази вечер от 23 часа българско време срещу домакина на Мондиал 2014 Бразилия в битка за бронзовите медали.

Юбилейният двубой на „лалетата“ обаче няма да им донесе особено радост, независимо дали ще победят или не, защото дори селекционерът Луис ван Гаал намекна за съмнителната значимост на подобен мач за бронзовите медали.

Холандия има 26 победи, 12 равенства и 11 поражения на световни първенства до момента, като все още не познава вкуса на загубата в Бразилия и има шанс за първи път в историята си да завърши шампионат на планетата непобедена.

Само един отбор в историята на турнира има повече мачове от Холандия на световни футболни финали, без да е ставал шампион – Мексико, който пък е и рекордьор по брой поражения.

Ацтеките“ са с 53 срещи на сметката си, от които са загубили 25. Иначе Холандия е вече на 10-то място по брой изиграни двубои на световни първенства, като довечера ще изпревари Швеция - „тре кронур“ не се класираха за Мондиал 2014 и остават с 46 мача.