Челси ще се размине с наказание

снимка: БТА/AP

Този уикенд Челси ще мери срещу лидера във Висшата лига Ливърпул. Разликата между двата отбора е 5 точки и това може да е решаващият сблъсък за определянето на новия шампион на Англия. Другият пряк конкурент за отличието е Манчестър Сити, но „сините“ изостават със цели 6 точки, въпреки мача им пасив.

Натоварената програма на Челси (главно свързана с ангажиментите им в Шампионската лига), ограничава набора от футболисти, които Моуриньо ще използва на „Анфийлд“.

Слухове сочат, че португалския наставник смята да пусне в игра не толкова силен състав срещу Суарес и компания. Причината е, че предпочита да съхрани по-добрите си футболисти за реванша срещу Атлетико (Мадрид) от Шампионската лига. Припомняваме ви, че първата среща между лондончаните и „Атлетико“ завърши с нулево равенство, което прави шансовете за финал еднакви и за двата отбора.

Английската футболна асоциация обяви, че няма да постави наказание на Жозе Моуриньо ако той реши да използва по-слаб състав срещу мърсисайдците. Мениджърът няма да претърпи глоби, тъй като правило от 2011 гласи, че избора футболисти зависи изцяло и единствено от решенията на треньора и никой не може да го обвинява затова. Свободата, която ФА предлага дава възможности на треньорите да използват по-гъвкави и удобни състави, предвид натоварените сезони, които водят.

Случаят е подлежащ на коментари и разисквания, тъй като преди три години Челси отнесе 5-цифрена глоба заради подобни обвинения. Промяната на правилата гласи, че всеки клуб има шанса да избира измежду 25-те си официални футболисти, както и част от юношите си под 21 години.

Въпреки контузиите на Петър Чех и Джон Тери, Моуриньо може да започне с достатъчно качествени играчи в събота и да съхрани по-добрите за мача срещу мадридчани следващата сряда.

Междувременно това може да доведе до критики и бунтове най-вече от страна на Манчестър Сити. Шансовете на футболистите на Мануел Пелегрини за титлата ще изчезнат напълно, ако Челси не успее да вземе трите точки на „Анфийлд“ .

Драстичните мерки, които Моуриньо мисли да приложи, са най-вероятно повлияни от изненадващата загуба на тима от Съндърланд. Мачът освен това бе на „Стамфорт Бриндж“, а намиращите се на последно място „червено-бели“ счупиха рекорд на португалеца, който за пръв път загуби в Лондон. Специалния беше на път да постигне съвсем скоро 100 мача без загуба у дома.

Челси изпуснаха шанса си за „пробив“ в класирането и това ги отдели още повече от титлата.

Последната възможност за купа за столичани, по всичко изглежда, е Шампионската лига, затова и Моуриньо смята да подготви най-добрите си футболисти именно за този двубой.

При евентуален неуспех с турнира, Челси ще завършат сезона без трофей, което ще бъде равно на провал за клуба. Жозе Моуриньо е любимец на феновете и той сам определя „Стамфорд Бридж“ като свой дом. Специалния за пореден път отхвърли слуховете свързани с Манчестър Юнайтед и потвърди, че ще го наблюдаваме и другата година начело на Челси.