Много битка, но не и голове между Атлетико и Челси

галерия:

снимка: БТА/AP

Отборите на Атлетико Мадрид и Челси предложиха много битка, нерви и тактическо надиграване, но в крайна сметка не успяха да си отбележат гол в първи 1/2-финален двубой от Шампионската лига на "Висенте Калдерон".

Срещата в испанската столица завърши при равенство 0:0, което и дава предимство на лондончани преди реванша на техния "Стамфорд Бридж".

Лошите новини за Жозе Моуриньо обаче дойдоха от контузиите, които Петър Чех и Джон Тери получиха в течение на двубоя. Двама от лидерите на Челси бяха заменени принудително, като на този етап не е ясно, дали те ще могат да вземат участие в реванша през следващата седмица.

Със сигурност във втората среща участие няма да вземат Франк Лампард и Джон Оби Микел, които "изгоряха" поради натрупани жълти картон. Подобна участ сполетя и капитана на испанците Габи, който също няма да играе в реванша след осем дни.

През втората част на мача домакините от Атлетико натиснаха своя съперник в неговата половина, но "рохибланкос" така и не стигнаха до чиста възможност пред резервния страж на Челси Марк Шварцер.

Наставникът на Атлетико Диего Симеоне остави Давид Вия и Арда Туран на резервната скамейка, като бразилецът Диего Рибас стартира в близост до голямата звезда на тима Диего Коща. Марио Суарес, Габи, Коке и Раул Гарсия започнаха в средната линия на "дюшекчиите", докато Филипе Луиш и Хуанфран заеха позициите на крайни бранители. Диего Годин и Жоао Миранда оформиха двойка централни бранители, докато преотстъпеният от Челси Тибо Куртоа застана под рамката на вратата.

4081532

Белгийският национал Еден Азар не попадна в групата на Челси за днешния двубой, като поради контузия отсъстваше и Самуел Ето'о. Бранислав Иванович пък бе наказан за срещата. Бившият капитан на Атлетико Фернандо Торес оглави атаката на "сините" в днешната вечер, а Рамиреш и Вилиан действаха в близост до испанския таран. Давид Луис, Джон Оби Микел и Франк Лампард стартираха в наситената халфова линия на гостите, а Сесар Аспиликуета, Гари Кейхил, Джон Тери и Ашли Коул трябваше да оперират в защита пред вратаря Петър Чех.

4081534

Двубоят на "Висенте Калдерон" очаквано стартира със здрава физическа битка между двата тима, докато възможности за попадения пред двамата вратари липсваха. Още в 15' обаче се стигна до крайно неприятен момент за Челси и Жозе Моуриньо. Стражът на гостите Петър Чех нарани рамото си при едно изпълнение на корнер, което и доведе до принудителна смяна в състава на "сините". Чешкият национал не успя да продължи игра, а на негово място се появи ветеранът Марк Шварцер.

4081542

В 28' гостите погледнаха по-смело към вратата на Тибо Куртоа, а Вилиан пусна отличен пас към сънародника си Рамиреш. "Кариоката" напредна с топка в краката, но от труден ъгъл не успя да намери очертанията, стреляйки неточно в аут. Малко по-късно възможност се откри и пред "рохибланкос", но Раул Гарсия не бе точен след центриране в наказателното поле на Челси.

4081533

В 34' трибуните на "Калдерон" издадоха мощен тътен, защото Атлетико се доближи съвсем близо до откриване на резултата. Марио Суарес обстрелва от дистанция вратата на гостите, но резервата Шварцер успя да отклони топката с върха на пръстите си. Пет минути преди почивката "рохибланкос" претендираха за дузпа, след като Сесар Аспиликуета блокира с тяло мощен удар на Диего Коща. Реферът Йонас Ериксон обаче прецени, че испанецът не е използвал ръцете си.

4081560

В добавеното време Челси получи добра възможност да открие резултата чрез статично положение пред вратата на Атлетико, но Давид Луис стреля право в стената от футболисти пред себе си.

4081545

Втората част стартира с напрежение пред вратата на Атлетико, след като Франк Лампард реши да тества концентрацията на Тибо Куртоа. "Осмицата" стреля силно с левия крак, но право в обсега на белгийския страж. В 54' Марк Шварцер не успя да боксира убедително една топка в пеналтерията на гостите, но Диего не успя да се възползва. В 59' Фернандо Торес също опита изстрел от дистанция, но Куртоа улови без проблеми.

4081555

В 64' Жозе Моуриньо получи още лоши новини, след като Франк Лампард получи жълт картон за грубо влизане в краката на Арда Туран. Това и означаваше, че опитният халф ще пропусне реванша на "Стамфорд Бридж" следващата седмица. Минути по-късно малшансът отново навести гостите. Капитанът Джон Тери бе неприятно настъпен от Диего Коща, което наложи и втора принудителна смяна в състава на Челси. Централният бранител напусна игра, а на негово място се появи Андре Шюрле, което и върна Давид Луис в центъра на отбраната.

4081559

До края на срещата Атлетико започна да затяга обръча около вратата на Челси, налагайки все по-сериозен натиск над своя съперник. В 76' Габи стреля опасно от пряк-свободен удар, но Марк Шварцер със сетни усилия успя да избие в корнер. В 79' отново малко раздели "рохибланкос" от попадение, след като Арда Туран надскочи Аспиликуета и стреля с глава, но на сантиметри покрай лявата странична греда.

4081561

Две минути преди края Челси получи превъзходна възможност да стреля от пряк-свободен удар. Жоао Миранда фаулира Торес в близост до наказателното поле на Атлетико, а зад топката отново застана Давид Луис. Бразилецът опита изстрел с десния крак, но този път пращайки топката над напречната греда на вратата.