Барса оцеля в луд мач и запази шансове за титлата

галерия:

снимка: БТА/AP

Действащият шампион на Испания Барселона запази шансове за защита на титлата си, след като тази вечер каталунците измъкнаха драматичен успех с 2:1 при домакинството си на Атлетик Билбао в среща от 34-ия кръг на Примера. По този начин Лео Меси и компания прекъснаха и серията си от три поредни загуби във всички турнири.

И трите попадения в срещата паднаха след почивката, като Ариц Адурис откри за баските, но голове на Педро Родригес и Лионел Меси осигуриха три точки на домакините. Като цяло двубоят предложи куп интересни ситуации и пред двамата вратари, а особено интригуващи бяха последните десетина минути на "Камп Ноу".

Така "лос кулес" изпревариха поне временно Реал Мадрид на второто място в шампионата, събирайки актив от 81 точки. Лидер с 85 е Атлетико, а Реал Мадрид е трети със 79. "Кралския клуб" обаче е и с мач по-малко. Атлетик пък остава на заветното четвърто място в таблицата, но с преднина от вече само три точки пред петия Севиля.

Херардо Мартино не можеше да разчита на контузения Неймар и наказания Серхио Бускетс, като аржентинският тактик остави Сеск Фабрегас на резервната скамейка. Лионел Меси, Алексис и Педро започнаха в атака, докато Алекс Сонг, Андрес Иниеста и Шави стартираха в средната линия. Адриано, Марк Бартра, Хавиер Масчерано и Дани Алвеш действаха в отбрана пред Хосе Мануел Пинто.

Ветеранът Ариц Адурис оглави атаката на Атлетик, докато Андер Ерера, Маркел Сусаета и Икер Муниаин действаха от втора позиция. Итураспе и Ерик Моран оформиха двойка вътрешни халфове.

В 9‘ Иниеста пусна отличен пас зад защитата към Меси, но аржентинецът не успя да достигне до топката. Минута по-късно се стигна до първа чиста възможност в полза на баските. Ариц Адурис излезе на стрелкова позиция, но Хосе Пинто успя да отрази с крак в ъглов удар.

В 13‘ първи стопроцентов шанс се отвори и пред „лос кулес“. Лео Меси отново демонстрира визия на плеймейкър и изведе Педро очи в очи с Горка Ираисос, но „седмицата“ стреля твърде слабо и право във вратаря. Секунди по-късно Педро върна жеста на Меси, но и този път Горка се оказа непробиваем. В 18‘ Лео все пак вкара топката в мрежата, но страничният рефер сигнализира за засада.

След половин час игра се стигна и до най-красивия момент на „Камп Ноу“ от началото на срещата.  Фантастична задна ножица на Ариц Адурис остави Хосе Пинто без реакция, но топката срещна дясната странична греда на вратата. Кълбото се озова право в краката на Маркел Сусаета, чийто опит за добавка обаче бе отразен от стража на каталунците.

Две минути по-късно гредата помогна и на гостите. Този път Педро центрира отлично от левия фланг, предоставяйки на тепсия топката на Алексис Санчес. Чилиецът стреля от напълно чиста позиция, но пращайки кълбото в напречната греда зад Горка Ираисос. В 38‘ Алексис опита да се реваншира, но Горка отрази бомбения удар на „деветката“. Секунди по-късно дойде ред и на Педро, но и този път вратарят на Атлетик показа класа.

Втората част стартира кошмарно за каталунците, които допуснаха попадение още в 50‘. Груба грешка на Марк Бартра позволи на Ариц Адурис да овладее топката, а нападателят на Атлетик матира Хосе Пинто с премерен удар по земята – 0:1. Минути след това топката отново влетя в мрежата на домакините , но този път попадение бе отменено поради засада.

В 57‘ Барселона пропусна нов отличен шанс за първи гол във вратата на баските. Шави пусна добър пас към Педро, който остана съвсем непокрит на чиста стрелкова позиция. Крилото отправи силен удар с левия крак, но и този път Горка спаси. Минути по-късно „блаугранас“ отново подходиха лековато към поредната си възможност. Този път Лео Меси изкочи очи в очи със стража на баските, но и този път гол във вратата на Атлетик не последва.

В 72‘ малшансът все пак напусна домакините. Дани Алвеш блесна с добра индивидуална акция, намирайки Алексис в наказателното поле на Атлетик. Чилиецът веднага насочи топката към Педро, който най-сетне успя да я вкара в мрежата зад непробиваемия Горка Ираисос – 1:1.

Само две минути по-късно Барселона осъществи и пълен обрат в срещата. Лионел Меси получи правото да стреля от пряк-свободен удар, като аржентинецът разстреля Горка с бомбен изстрел във вратарския ъгъл – 2:1.

До края на срещата двубоят се отвори, като и двата тима не се свеняха да атакуват вратата на съперника. Шест минути преди края Хавиер Масчерано се включи в предни позиции и напредна с топка в крака, но силният му изстрел премина над напречната греда.

Минути след това резервата Кристиян Тейо получи прекрасна възможност и напредна в половината на Атлетик, но юношата на каталунците завърши отчайващо индивидуалната си акция. Секунди по-късно се стигна до драматична ситуация пред вратата на Хосе Пинто, но Хавиер Масчерано с решителна намеси блокира изстрел на Микел Рико.


Barcelona 2-1 Athletic Bilbao - All Goalsby braddwuitton