Великденски шедьовър на Бербатов донесе успех на Монако в дербито на Лазурния бряг

галерия:

снимка: asm-fc.com

Монако спечели с минималното 1:0 дербито на Лазурния бряг срещу Ница и продължава уверено да заема второто място във Френското първенство.

Българският нападател Димитър Бербатов започна като титуляр за своя тим и изигра поредния си страхотен мач, като именно той бе автор на единственото попадение в двубоя. То падна още в 5-а минута и бе много красиво, след като бившият национал вкара топката във вратата на противника с елегантен прехвърлящ удар от малък ъгъл. Бербатов остана на терена до 83-а минута, когато бе заменен от Емануел Ривиер.

Голът срещу Ница бе трети за българина в Лига 1 и общо шести за Монако. Интересното е, че той реализира дебютното си попадение за "монегаските" именно срещу този съперник в мач за Купата на Франция.

Монако бе по-класният тим в началото на срещата и заслужено поведе, а имаше възможности и да удвои своята преднина. През втората част обаче гостите от Ница определено бяха по-добрият тим и мога да съжаляват, че пропуснаха да си тръгнат поне с точка от "Луи II". 

Така Монако събра актив от 72 точки на второто място и е със 7 зад лидера ПСЖ, който обаче е с мач по-малко. До края на шампионата във Франция остават само 4 кръга. Ница пък е на 14-а позиция с 39 пункта.

В първите минути на двубоя домакините изцяло притежаваха инициативата и съвсем заслужено поведоха още в 5-а минута. Точен бе българският голмайстор Димитър Бербатов, а попадението му бе изключително красиво. Той получи топката от Жоао Моутиньо в наказателното поле отляво, спря я и пред смаяния поглед на Жереми Пиед отправи красив прехвърлящ удар от малък ъгъл, с който изненада стража на Ница Давид Оспина и откри резултата.

Монако продължи да диктува темпото на терена и след като излезе напред в резултата. В 12-а минута домакините можеха да излязат напред в резултата, след като Валер Жермен получи топката в центъра на терена, напредна и вместо да подаде на Бербатов, който бе в отлична позиция, реши да стреля. Ударът му срещна гредата, след което все пак достигна до българина. Тя бе доста неудобна, но той все пак я достигна и стреля, но шутът му бе блокиран от защитник.

Това бе и най-чистото положение за гол пред "монегаските" до края на полувремето, които в края на първата част отстъпиха инициативата на своя опонент.

Гостите също имаха няколко възможности за попадение. В 21-а минута Валентин Ейсерик стреля на метър пред наказателното поле, но Даниел Субашич внимаваше и спаси. Петнайсетина минути по-късно играчите на Ница осъществиха хубава контраатака. Ерик Баутек опита да намери Дидие Дигар с ниско центриране в наказателното поле, но последния не успя да засече топката.

През втората част Ница продължи да играе по-добре и постепенно наложи пълен контрол над играта. Футболистите на Клод Пюел така и не успяваха да намерят път към вратата на Даниел Субашич, който се прояви с няколко добри спасявания.

В 61-а минута отбраната на Монако не се организира добре при едно центриране от корнер и Ейсерик стреля опасно от границата на наказателното поле, но Субашич спаси. В 68-а пък дойде най-спорното положение. Баутек центрира от корнер, Матйо Бодмер отигра с глава, а стражът на "монегаските" изби. Гостите имаха претенции, че топката е преминала голлинията, но при повторенията се видя, че това не е така.

Домакините имаха възможност да решат всичко в своя полза в 82-а минута, когато при една контраатака топката стигна до Бербатов, той увлече двама бранители и пусна към Мунаир Обади вдясно, но ударът на полузащитника бе изключително неточен. Секунди по-късно автора на гола за Монако напусна за сметка на Емануел Ривиер.

До края Монако успя да задържи аванса си и да се поздрави с победа в дербито на Лазурния бряг.