И нека звучи "Бийтълс" - Ливърпул крачи към титлата

галерия:

снимка: БТА/AP

Ливърпул направи още една крачка към голямата мечта. Двадесет и четири години след последната шампионска титла на тима в Англия, мърсисайдският колос се приближава все повече до короната, слагайки край на продължителната си суша на домашна сцена.

След като вчера Челси претърпя шокираща загуба от Съндърланд у дома, днес Ливърпул се възползва напълно от подаръка на "черните котки" и спечели с 3:2 визитата си на Норич в среща от 35-ия кръг на Висшата лига.

Два гола и асистенция за победителите записа Рахийм Стърлинг, докато едно попадение реализира и Луис Суарес. Точни за Норич бяха Гари Хупър и Робърт Снодграс.

Така воденият от Брендън Роджърс състав събра актив от 80 точки на сметката си, разполагайки с 5 повече от втория Челси. Трети е Манчестър Сити със 71 пункта, но и с важната уговорка, че "гражданите" са с цели два мача по-малко от временния лидер. В понеделник вечер Сити приема Уест Бромич Албиън на своя "Етихад".

Простите сметки показват, че Ливърпул се нуждае от седем точки в следващите си девет мача, за да могат мърсисайдци да си гарантират златните медали във Висшата лига. Важна крачка в тази посока може да бъде направена още в следващия кръг, когато отборът на Брендън Роджърс посреща втория Челси на своя "Анфийлд".

Брендън Роджърс не можеше да разчита на контузения Даниел Стъридж и наказания Джордан Хендерсън, като Луис Суарес очаквано оглави атакуващата линия на гостите.  Филипе Коутиньо и Рахийм Стърлинг стартираха в близост до уругваеца, а капитанът Стивън Джерард, Лукаш Лейва и Джо Алън стартираха в средната линия на гостите.

Гари Хупър и Нейтън Редмънд трябваше да притесняват защитата на Ливърпул в днешния следобед, докато Робърт Снодграс действаше от втора позиция. Джонатан Хоусън, Брадли Джонсън и Лерой Фер стартираха в полузащита за „канарчетата“.

Двубоят на „Кароу Роуд“ започна по план за кандидат-шампионите, които откриха резултата след само четири минути игра. Рахийм Стърлинг финтира бранител на домакините и намери мрежата с чудесен изстрел от средна дистанция, не оставяйки шансове на Джон Руди – 0:1.

Само пет минути по-късно Ливърпул бе много близо и до второ попадение. Добра акция на „червените“ изведе Джо Алън очи в очи с Руди, но халфът на мърсисайдци не успя да преодолее стража.

В 11‘ обаче домакините от Норич отново бяха оставени в позиция на шахмат.  Авторът на първия гол Рахийм Стърлинг асистира по чудесен начин за втория, след като намери непокрития Луис Суарес, който от чиста позиция отбеляза за 0:2. За уругваеца това бе и гол №30 във Висшата лига от началото на кампанията.

В 33‘ Норич опита да отговори чрез изстрел на Редмънд, но Симон Миноле бе на мястото си. Минута преди почивката Филипе Коутиньо пък можеше да реши всичко в мача, но опасният удар на бразилеца премина покрай гредата.

Втората част на „Кароу Роуд“ започна с нов шанс за Ливърпул. Още в 49‘ Рахийм Стърлинг  получи подаване от Коутиньо и стреля, но пращайки топката над напречната греда. Пет минути по-късно обаче домакините успяха да се върнат в мача. Симон Миноле не се намеси добре при балонно центриране в пеналтерията на своя тим, което позволи на Гари Хупър да намали изоставането на Норич – 1:2.

Грешката на Миноле бе бързо поправена от Рахийм Стърлинг, който в 62‘ отбеляза и втория си гол в сблъсъка. Младият ас на мърсисайдци напредна с топка в краката в половината на Норич, а опитът му за изстрел рикошира в Джонсън. Топката се оказа невъзможна за Джон Руди, който нямаше как да реагира на рикошета – 1:3.

Между 68‘ и 70‘ домакините натиснаха, но първо Снодграс, а след това и Редмънд нямаха късмет да отбележат.

Драмата на „Кароу Роуд“ отново се завърна в 77‘, когато отборът на Норич отново намали пасива си в резултата до само едно попадение.  Робърт Снодграс изпревари Фланаган при едно центриране на Хоусън и засече топката в мрежата за 2:3.

Нийл Адамс реагира мигновенно и вкара в игра холандския голаджия Рики ван Волфсвинкел, като именно той можеше да възстанови равенството в 82. „Лалето“ засече с глава центриране в пеналтерията на гостите, но изстрелът му бе уловен от внимаващия Миноле.

В добавеното време Ливърпул можеше окончателно да сложи точка на спора, но Лукаш Лейва пропусна от чиста позиция. В крайна сметка обаче силите на Норич така и не стигнаха за изравнителен гол, което донесе безценни три точки на гостите в битката за короната.


Norwich 2-3 Liverpool All Goals & Highlights 19...by All_Goals