Евертън прати по дяволите шансовете си за топ 4

снимка: БТА/AP

Евертън сериозно компрометира шансовете си да се пребори с Арсенал за място в топ 4 на класирането в английската Висша лига, след като се изложи при домакинството си на опашкаря Кристъл Палас.

„Карамелите“ бяха попарени на собствения си стадион „Гудисън Парк“ с 2:3 от играчите на Тони Пюлис, които се окупираха на 11-тото място и се отдалечиха на 11 точки от опасната зона на изпадащите.

Джейсън Пънчън откри резултата в 23-ата минута, а в 53-ата Скот Дан „заби втория пирон в ковчега“ на домакините. Пънчън реализира 4 от последните 5 попадения на тима си в Премиършип. В 62-ата минута Стивън Нейсмит върна интригата в срещата с гол за 1:2, като той се разписва за трети път в последните четири срещи на тима си.

Устремените към изравняване домакини обаче бяха разочаровани отново в 73-ата минута, когато Камерън Джером отбеляза за 1:3. Това е шести гол на сметката на Кристъл Палас в последните 2 мача от първенството, след като тимът имаше шест в предишните 6 срещи. В 88-ата минута надеждите на домакините бяха възстановени с попадение за 2:3 на Кевин Миралас, но оставащото време до края не стигна за още по-драматично развитие на сблъсъка.

Така Евертън, който спечели категорично директния двубой с Арсенал, изпусна отлична възможност да измести поне временно „артилеристите“ от 4-ата позиция в класирането.

„Карамелите“ остават на пето място с 66 точки – 1 по-малко от „топчиите“, които са и с мач по-малко. Едва за втори път гостуващ отбор на „Гудисън Парк“ си тръгва като победител, като в предишния случай друг опашкар разплака домакините – Съндърланд с 1:0.

Кристъл Палас вече има 43 точки в актива си и може спокойно да дочака края на сезона, тъй като на практика си осигури оцеляването в английския елит. Новаците обаче ще имат сериозно участие в битката за титлата, защото в 36-ия кръг приемат Манчестър Сити, а в 37-ия – Ливърпул на „Селхърст Парк“.