Почетоха жертвите от "Хилзбъро"

галерия:

снимка: БТА/AP

Точно в 15,06 часа местно време градският транспорт в Ливърпул бе спрян, а църковни камбани биха 96 пъти в памет на 96-те запалянковци на Ливърпул, загинали на 15 април 1989 година на стадион "Хилзбъро" в Шефилд в самото начало на полуфиналния мач за купата на Англия между Ливърпул и Нотингам Форест.

Полицията пусна повече запалянковци на Ливърпул на трибуната, която се срути и доведе до най-трагичния инцидент в английския футбол: 96 души загинаха, а 766 получиха травми.

Мачът Ливърпул - Нотингам форест бе прекратен в 15,06 часа. На стадион "Анфийлд Роуд" над 25 000 запалянковци с минута мълчание почетоха паметта на 96-те жертви на "Хилзбъро".

4080162

Най-младият от жертвите на "Хилзбъро" е 10-годишният Джон-Пол Джилхули, който е бил съсед на Стивън Джерард - сегашният капитан на Ливърпул.

Впрочем Стивън Джерард и всички играчи на Ливърпул бяха на церемонията на Анфийлд, както и мениджърът на клуба Брендън Роджърс. На церемонията бе и Кени Далглиш - мениджър на Ливърпул по време на трагедията на "Хилзбъро".

4080163

На терена на "Анфийлд Роуд" с червени шалове бе изписано числото "96" и имената на всички жертви бяха съобщени едно по едно по микрофона на стадиона.

"Никога няма да забравим тези, които са загинали. На този ден сме обединени като град и трябва да си спомним за всички", каза Джо Андерсън, кмет на Ливърпул.