Кой отива в Бразилия и кой остава за баражи от зона Европа?

снимка: БТА

Тази вечер се изиграха и последните квалификации в зона "Европа" за Световното първенство, което ще се изиграе през следващото лято в Бразилия.

 

От група "А" първият отбор беше ясен, след като Белгия се класира за Мондиал 2014 в миналия кръг, а Хърватия ще мине през баражите, за да се опита да стигне до Южна Америка догодина.

 

За съжаление, в група "B" България остава на 4-о място, въпреки че беше фаворит за 2-ата позиция до последния момент. Дания, в крайна сметка, се добра до 2-о място с 16 точки, но отпада от баражите като най-слаб втори отбор. Италия се класира още през миналия месец за Световното.

 

В група "C" всичко беше ясно, като Германия спечели групата, а Швеция остана на второ място. Днес двата отбора направиха истинско шоу за феновете в Стокхолм, като Бундестима спечели с гръмкото 5:3.

 

До последно интрига имаше в група "D", където най-щастливи тази вечер са в Румъния. Северната ни съседка спечели срещу Естония с 2:0, а Холандия удари Турция със същия резултат. По този начин Румъния отива на бараж, докато "лалетата" им направиха услуга, въпреки че отдавна си бяха подпечатали билетите за Бразилия.

 

В група "Е" Исландия не свърши докрай работата си, след като завърши 1:1 срещу Норвегия като гост, но победата на вече класираната Швейцария над Словения с 1:0 класира островната държава към баражите.

 

Русия стигна до много изненадващ равен 1:1 като гост на Азербайджан в двубой от група "F", но точката се оказа достатъчна за първото място, което праща Капело и компания в Бразилия. С точка по-малко Португалия ще трябва да се задоволи с баража.

 

В група "G" Гърция се класираше 1-а до 69' на мача на Босна и Херцеговина срещу Литва, но Ибишевич донесе успех на своите и по голова разлика Босна се класира на първо място. Европейският шампион за 2004 година ще отиде на бараж, въпреки че и двата тима са с по 25 точки.

 

Англия също се класира директно за Бразилия, след като днес спечели с 2:0 домакинския си мач срещу Полша. По този начин в група "H" на втора позиция остана Украйна, която спечели лесно срещу Сан Марино.

 

В последната група "I" всичко изглеждаше ясно, като Испания спечели лесно срещу Грузия и с актив от 20 точки окупира върха. Франция остана с 3 по-малко и ще играе също на бараж.

 

Всички директно класирали се отбори за Мондиал 2014:

 

Белгия, Италия, Германия, Холандия, Швейцария, Русия, Босна и Херцеговина, Англия, Испания

 

Всички отбори, които ще играят бараж в зона "Европа":

 

Хърватия, Швеция, Румъния, Исландия, Португалия, Гърция, Украйна, Франция