Ливърпул и Юнайтед ще почетат загиналите от "Хилзбъро"

снимка: Guliver/Getty Images

Вечните съперници в английския футбол Ливърпул и Манчестър Юнайтед ще излязат на "Анфийлд" в неделния следобед и ще пуснат 96 червени балона в памет на загиналите по време на трагичните събития от Хилзбъро през 1989-а година.

 

През миналата седмица излезе официално становище, което оневини феновете от Мърсисайд, които бяха обвинени за трагедията, като в крайна сметка се оказа, че трагедията се е случила по вина на полицията.

 

Това сложи край на 23-годишна битка, която семействата на загиналите водеха с цел да изчистят имената на тези, които бяха обвинени неправилно за инцидента, довел до смъртта на 96 души.

 

В момента разговорите между ръководствата на Юнайтед и Ливърпул продължават, като те се водят от Дейвид Гил и Иън Айре. Очаква се да има още няколко инициативи, с които да бъде почетена паметта на загиналите.

 

Три от организациите, които се бориха през тези години за справедливост - Hillsborough Family Support Group, The Hillsborough Justice Campaigne, Hope for Hillsborough, ще присъстват на Анфийлд.

 

В три от секторите на стадиона пък ще бъдат изписани своеобразни послания. Легендарният Коп ще изпише "The Truth" (истината), а в сектора срещу него ще се вижда числото 96. В централния сектор, който е разположен срещу тунела, от който излизат футболистите, ще се вижда надписът "Justice" (справедливост).

 

"За първи път на „Анфийлд" ще имаме възможността да почетем тези хора за всичко, което направиха - семействата, феновете, както и отделни личности като Анди Бърнхам. Това е възможност за всички да покажат своето уважение и респект", коментира Айре.