Официално: Валери Божинов подписа с Верона

Италианският Верона е седмият различен клуб в кариерата на Валери Божинов, след като преди минути втородивизионният тим потвърди официално за привличането на нападателя от Спортинг Лисабон.

 

Божинов ще акостира в града на Ромео и Жулиета със статут на преотстъпен за един сезон, като Верона ще получи правото да преговаря за евентуален перманентен трансфер през следващото лято.

 

Новият клуб на българина се състезава във втория ешалон на италианския футбол - Серия Б, като за Божинов това не е нещо ново. През сезон 2006/07 Валери Божинов игра за Ювентус във втора дивизия на Италия, а за "бианконерите" той реализира 5 гола в 18 изиграни мача.

 

През лятото на 2011 Валери Божинов премина от Парма в Спортинг Лисабон, като "лъвовете" залагаха големи надежди на българския голмайстор. Кариерата на Божинов в Португалия обаче не потръгна, а нейният край бе белязан от злощастен двубой за Купата на страната. Тогава българинът самоволно реши да изпълни дузпа в последните минути, пренебрегвайки указанията на треньора. Божинов пропусна, а това бе и неговият последен мач за Спортинг.

 

В последствие 26-годишният състезател бе преотстъпен на своя роден клуб Лече, за който отбеляза 1 гол в 10 мача от пролетния полусезон на Серия А. "Жълто-червените" обаче изпаднаха в Серия Б, а Божинов се завърна в Спортинг, очаквайки нови оферти.

 

Верона е клуб №7 в кариерата на Валери Божинов, който спокойно може да бъде определен като един от съвременните футболни номади. Кариерата на българина стартира в Лече, като своя дебют в Серия А той записа на едва 15-годишна възраст. През 2005 последва звучен трансфер във Фиорентина, а до днес Божинов носи още екипите на Ювентус, Манчестър Сити, Парма и Спортинг.

 

През това лято се спекулираше, че българинът може отново да заиграе в Серия А, подписвайки с новака Торино, но "биковете" се отказаха от услугите му. Интерес към него проявяваше и сръбският Партизан, който обаче не успя да изкуши родения в Горна Оряховица нападател.