Нюкасъл спечели срещу Тотнъм в първото дерби в Англия

снимка: Guliver/Getty Images

Нюкасъл започна по възможно най-добрия начин тазгодишното си участие в Премиър лийг, след като в първото дерби от новия сезон в Англия надигра Тотнъм с 2:1 на своя "Спортс Директ Арина".

 

Двата отбора бяха сред най-добрите през миналия сезон, като "шпорите" завършиха 4-и, а Нюкасъл завърши на пето място.

 

Двубоят беше изпълнен с положения, като през първото полувреме не паднаха голове, но в 54-ата минута Демба Ба преодоля съпротивата на Фридъл с брилянтен удар с десния крак. В 76-ата обаче Тотнъм ликуваше, след като безобразни грешки в защитата на домакините Дефоу успя да изравни. Победното попадение дойде от дузпа в 80-ата минута, реализирана от Хатем бен Арфа.

 

По този начин "свраките" се присъединиха към компанията на Фулъм, Уест Хям, Суонси и У.Б.А, които също записаха победи в дебютните си двубои за новия сезон.

 

Двубоят започна в много добро темпо, като и двата отбора атакуваха във високо темпо, но в първите минути чистите положения липсваха. Все пак в началото Нюкасъл действаше малко по-добре от своя гост и в 21-ата минута можеше да поведе.

 

Добра атака, започната от Бен Арфа позволи на Демба Ба да получи топката пред наказателното поле. Сенегалецът не се поколеба и стреля веднага, а Сисе успя леко да отклони топката и да заблуди Брат Фридъл. За съжаление на феновете на стадиона обаче топката мина на милиметри от страничната греда.

 

В следващите минути обаче последваха няколко много добри предложения пред вратата на Крул. Първо в 26-ата минута Сигурдсон стреля коварно от пряк свободен удар, но Крул успя да се намеси и изби в корнер. В 32-ата пък Дефоу успя да се справи със съпротивата на Стивън Тейлър и отправи хубав удар, но топката срещна гредата.

 

4 минути по-късно пък най-добрият на терена за "шпорите" Арън Ленън навърза цялата защита на "свраките", а от аутлинията той центрира по перфектен начин към далечната греда. Там Гарет Бейл засече с глава, но топката отново не пожела да влезе и кацна на горната греда.

 

До края на полувремето обаче не последваха нови опасности и двата отбора се оттеглиха на почивка при резултат 0:0.

 

В началото на второто полувреме Хатем Бен Арфа и Гарет Бейл се отчетоха с отлични пробиви за своите отбори, но те не доведоха до голова опасност. Това обаче се промени в 54-ата минута.

 

Отново Бен Арфа успя да центрира добре в наказателното поле, където Уокър не успя да изчисти с глава и топката се озова в краката на Демба Ба. Той овладя добре, обърна се с лице към вратата и с фантастичен удар с външен фалц отбеляза най-красивото попадение до момента във Висшата лига - 1:0 за сензацията от миналата година Нюкасъл.

 

Вилаш-Боаш реагира сравнително бързо и вкара в игра Ван дер Ваарт, който още с първото си докосване направи добро впечатление. В 70-ата минута той центрира перфектно към Арън Ленън в наказателното поле, където крилото се опита да стреля веднага, но там се намеси решително Дани Симпсън.

 

6 минути по-късно обаче Тотнъм стигна до изравнително попадение. След разбъркване в наказателното поле на домакините, топката беше изчистена слабо и тя попадна в Ленън. Той центрира перфектно към Дефоу, който стреля с глава, но Крул спаси. Защитниците обаче не се намесиха адекватно и Дефоу със силен удар от около метър изравни - 1:1.

 

В 80-ата минута обаче дойде моментът на Хатем Бен Арфа. Този път преминал отляво на нападението той проби до самото наказателно, мина покрай двама играчи на гостите, но Ленън го закачи за крака. Французинът се строполи на земята, а съдията веднага отсъди дузпа. Арфа реши сам да изпълни дузпата и хладнокръвно реализира за крайното 2:1 в полза на неговия отбор.

 

До края на двубоя госите се опитаха да стигнат до равенство, но до гол не се стигна и "свраките" се поздравиха с победата.