Балотели изравнява рекорди на Меси и Пеле при титла на Евро 2012

снимка: БТА

Звездата на италианския национален отбор по футбол Марио Балотели има реалния шанс да се присъедини към елитната компания на футболните феномени Пеле, Меси и Луиш Назарио Да Лима Роналдо.

 

Довечера Италия излиза във финала на Евро 2012 срещу Испания в опит да прекъсне тоталната доминация на „Ла фурия" в последните 4 години, а ако „Скуадра адзура" спечели титлата, то мегаталантът Балотели ще спечели 9-ия си голям трофей като футболист, и то на 21-годишна възраст.

 

До момента играчът на Манчестър Сити, който преди това играеше за Интер, има спечелени три шампионски титли на Италия, шампионска титла на Англия, един трофей в Шампионската лига. Освен тях той е печелил и Суперкупата на Европа, както и две Купи на Италия. Това прави 8 трофея, които го нареждат сред играчите с най-много титли до 22-годишна възраст.

 

Ако спечели и Евро 2012, то тогава Супер Марио ще се нареди по този показател до Пеле, Роналдо и Меси, които са рекордьори в своеобразната класация, като имат по 9 отличия. Пеле никога не е играл в Европа, но до 22-годишна възраст той вече има спечелени в световни титли с Бразилия. Меси пък имаше на своята сметка две Шампионски лиги и 3 титли на Испания преди да навърши 23 години.

 

Идолът на Балотели Роналдо пък е спечелил няколко титли на Бразилия, Холандия и Испания на същата възраст като Пеле. Марио пък може дори да ги изпревари, ако през следващия сезон спечели още титли с Манчестър Сити.

 

Показателно за успехите на Балотели е това, че много велики футболисти не са печелили нищо в крехката 21-годишна възраст. Такива са Зинедин Зидан, Роберто Баджо, а Марадона има спечелена само един трофей в Аржентина преди да започне да жъне успех след успех при преминаването си в Барселона.