Миньор удари ЦСКА в Перник и завърза борбата за титлата

галерия:

снимка: Булфото

Отборът на Миньор (Перник) развали плановете на ЦСКА за титлата, след като победи "червените" с 2:0 в мач от 28-ия кръг от А група, игран на "Стадиона на мира" в Перник. Така "чуковете" завързаха до краен предел борбата за титлата в родното първенство, два кръга преди края, след като разликата между ЦСКА и преследвача Лудогорец е само две точки.

 

Попаденията за домакините бяха дело на Борислав Стойчев в 52-ата и капитанът Ванчо Траянов в 82-ата минута. За "червените" пък дузпа изпусна Жуниор Мораеш в 78-ата минута.

 

Гостите от ЦСКА започнаха срещата по-активно, но през първите 20-на минути по-опасните положения пред вратата на Миньор се изчерпиха с удари на Антон Карачанаков и Жуниор Мораеш, които не затрудниха вратаря на перничани Иван Чворович.

 

В 28-ата минута след триходова комбинация, започнала от Нджонго Присо и преминала през Бориз Галчев и Карачанаков, последният стреля, но Чворович внимаваше и изби изстрела му.

 

При следващата атака на ЦСКА - Жуниор Мораеш, който бе в положение на засада, но тя не бе маркирана, получи топката в наказателното поле и бе съборен на земята от Чворович, при което имаше съмнения за дузпа, но главният съдия Таско Тасков остана безмълвен.

 

Най-опасното положение, което създадоха футболистите на Миньор през първото полувреме, бе в 33-ата минута, когато Илиян Илиев отправи много опасен удар от границата на наказателното поле, но топката не намери очертанията на вратата. В самия край на частта и Том пробва късмета си, но Райс Мболи спаси.

 

До края на полувремето удари към вратата на Миньор отправиха Мораеш и Карачанаков, но до до гол така и не се стигна и двата отбора оставиха развръзката за вторите 45 минути.

 

След почивката гостите от София отново започнаха по-активно, като веднага след подновяването на играта Карачанаков се опита да притеснява Чворович.

 

Така се стигна до 52-ата минута, когато футболистите на Миньор откриха резултата. Том центрира от фаул в наказателното поле на ЦСКА, където най-съобразителен бе Борис Стойчев, който засече топката с глава и я прати неспасяемо във вратата на Райс Мболи за 1:0.

 

Седем минути по-късно (59') домакините можеха да решат всичко в мача с втори гол. Крум Бибишков изведе Фарес Брахими очи в очи с Райс Мболи, но алжирският национал показа класа и измъкна топката от краката на нападателя.

 

Наставникът на "червените" Стойчо Младенов потърси промяна, пускайки в игра Станислав Костов и Георгиан Паун, съответно на местата на Николай Дюлгеров и Антон Карачанаков. След това в игра се появи и Антонио Томас, който замени Борис Галчев.

 

В 77-ата минута ЦСКА получи правото да изпълни дузпа за игра с ръка на Николай Христозов в наказателното поле, за което защитникът получи и жълт картон. Зад топката застана Жуниор Мораеш, който обаче изпълни 11-метровия наказателен удар крайно несериозно, по-скоро подавайки топката на Чворович и така не успя да върне "армейците" в мача.

 

До края на мача футболистите на ЦСКА се хвърлиха в атаки, за да заличат негативния за тях резултат, но вместо да отбележат изравнителен гол, те получиха второ попадение във вратата си. В 82-ата минута капитанът на "чуковете" Ванчо Траянов отправи коварен удар от границата на наказателното поле, който изненада Мболи и влетя в долния му ляв ъгъл за крайното 2:0.

 

След тази загуба ЦСКА остава на първо място във временното класиране на А група с актив от 66 точки, но вече води само с 2 пункта на преследвача Лудогорец (64 т.), който днес не допусна грешка при домакинството си на Черноморец, побеждавайки с 3:1.

 

До края на шампионата остават два кръга, като в следващия ЦСКА посреща Литекс на "Българска армия", а в последния гостува на Лудогорец в Разград, като по-всичко изглежда, че титлата ще се реши именно в директния двубой между "червени" и "зелени".