Рой Ходжсън - треньор от 36 години с осем титли и два евро финала

снимка: Guliver/Getty Images

Кариерата на Рой Ходжсън е колкото голяма толкова и успешна. Той е един от малкото английски треньори, които работят без притеснение в чужбина. Неговата кариера започва през далечната 1976 година още, когато е само на 29 години.

 

Той поема тима на Халмщад (Швеция), като печели две титли на Швеция за престоя си от четири години. След това се завръща за кратко в Англия и води Бристъл Сити, но тима има финансови проблеми и той го напуска.

 

Връща се в Швеция и поема тима Йоребро, а след това и Малмьо през 1985 година, където печели няколко титли и завинаги остава в сърцата на феновете.

 

Дори феновете неофициално са нарекли място на стадиона „Roy's Hörna"(Ъгълът на Ходжсън). Освен в шампионата, Ходжсън и Малмьо отстраняват тима на Интер в КЕШ през сезон 1989/90. След това от Малмьо му предлагат доживотен договор, но той отказва.

 

Говори се, че той и неговия приятел Боб Хютън са с основна роля за възраждането на шведския футбол. Те за първи път прокарват в шведската страна идеята за игра в зонова защита. След това Ходжсън сменя отбора и застава начело на швейцарския Ксамакс Нюшател.

 

Две години по-късно Ходжсън става треньор на швейцарския национален отбор и кариерата му започва да блести още повече. Той възвръща славата на националния тим като го класира на Световното в САЩ 1994, след пауза от 1966 година.

 

Ходжсън го прави по категоричен начин след като в последния мач от групите - на познатата ни дата 17 ноември 1993 - Италия и Португалия спорят кой да се класира в директен сблъсък, а Швейцария осигурява своето участие на финалите след победа над Естония. Швейцарците дори успяват на излязат от групите и стигат 1/8 финалите.

 

Ходжсън остава в националния тим на шоколадите и ги класира и за Евро 1996, където попада в група със своите сънародници от Англия, Холандия и Шотландия, но взима точка именно на англичаните.

 

Преди европейското първенство Ходжсън подписва договор с Интер и навлиза за първи път сред грандовете в Европа. Изкарва две години и достига финала за Купата на УЕФА през 1997, където губи от Шалке.

 

Сменя обстановката за пореден път и поема отбора от английската Висша лига - Блекбърн, като успява да ги класира в евротурнирите едва в първия си сезон. Заради лошия старта на втория сезон е уволнен. През 1999 отново поема за кратко Интер преди да се завърне в Швейцария, където води Грасхопърс за един сезон.

 

През 2000 година името му е спрягано за национален селекционер на Англия, но след назначаването на Свен Йоран Ериксон през 2000 година заминава за Дания където става шампион с Копенхаген за 2001 година. Прекъсва договора си с тима за да поеме италианския Удинезе и да го спаси от изпадане. Само след 4 месеца казва, че съжалява, че е приел офертата и малко след това е уволнен.

 

През април 2002 поема тима на Обединените арабски емирства. През 2004 поема норвежкия Викинг. Две години по-късно той се устремява към Финландия и е много близо до това да класира за първи път тази страна на голям футболен турнир. След това името му пак е спрягано за английски национален селекционер, след напускането на Стив Макларън.

 

Прес 2007 година Рой Ходжсън се завръща в Англия и поема тима на Фулъм, който се намира в опасната зона.  Периодът му там започва много трудно, но в крайна сметка спасява отбора от изпадане.

 

През следващия сезон обаче Фулъм се възражда и постига най-знаменитите успехи в своята история като финишира на седмо място в английското първенство и хваща последния влак за Лига Европа. Ходжсън е номиниран за Мениджър на годината в Англия, но в крайна сметка престижното отличие за трета поредна година печели треньорът на Манчестър Юнайтед Сър Алекс Фъргюсън. След този паметен триумф акциите на Ходжсън се вдигат толкова високо, че отново започват да го свързват с мениджърския пост на Англия.

 

Приказката на Фулъм продължава и през 2009/10. Тимът надхвърля очакванията и на най-безнадеждните оптимисти и се докосва до най-сладкия миг в цялата си история като достига до финал на втория по значимост турнир на Стария континент, където отстъпва на Атлетико Мадрид с 1:2 след продължения. Ходжсън е избран за Най-добър мениджър за 2010-а от Асоциацията на английските мениджъри.

 

На 1 юли 2010 година той е назначен за треньор на Ливърпул, като ръководството на мърсисайдци плаща 2 млн. лири компенсация на Фулъм.

 

Ходжсън не успява да се хареса на феновете на Ливърпул, които не са доволни от резултатите и постоянно повдигат плакати, че искат Кени Далглиш да поеме клуба. Ходжсън дори си позволява да критикува феновете, че не подкрепят играчите. Това води и до неговото уволнение през януари 2011 година.

 

През месец февруари 2011 той поема тима на Уест Бромич Албиън, където преди това е уволнен Роберто Ди Матео за лоши резултати. Интересното, че той постига след това две победи над тима на Ливърлул, който го изхвърли след няколко месеца. Уест Бромич се движи в средата на таблицата с Ходжсън без да се притеснява от изпадане.