Новата история в ШЛ не помага на Реал Мадрид и Барселона

Новата история на Шампионската лига не е на страната на Реал Мадрид и Барселона. Двата испански гранда загубиха първите си 1/2 финални срещи като гости и се надяват да съумеят да направят домакински обрати.

 

В историята на турнира през 21-ви век, това се случва много рядко. Един бърз поглед на всички полуфинали от 2001 година насам показва, че само три пъти е имало обрати в тази фаза на турнира след като домакините са спечелили първия двубой от полуфиналите. В останалите шест пъти, когато домакините са започвали с победа в първия мач, са успявали да се промъкнат напред към финала.

 

Т.е. Челси и Байерн имат огромен шанс да продължат напред спрямо статистиката от последните 12 години. Нашият анализ обхваща всички полуфинали от 2001 насам, в които домакините са спечелили първия двубой от полуфиналите. През годините 2001, 2002, 2008, 2011 полуфиналите не започват с домакински победи.

 

Първият случай на обрат в полуфиналите е двубоят между Реал Мадрид и Ювентус през 2003 година. На 6 май 2003 година Реал Мадрид побеждава Юве с попадения на Роналдо (23') и Роберто Карлош (73'), докато Трезеге(45') бележи важен гол за торинци. В реванша седмица по-късно Юве смайва всички и побеждава фаворита Реал с 3:1 на „Деле Алпи", Трезеге (12'), Дел Пиеро (43') и Недвед 73') бележат за Юве, а Зидан (89') вкарва почетното попадение за Реал. Луиш Фиго пък изпуска дузпа. В последствие Ювентус губи финала след дузпи от Милан.

 

През 2007 година отборите на Ливърпул и Милан гостуват съответно на Челси и Манчестър Интересното е, че Челси и Юнайтед записват хубави победи в първите двубои и всичко изглежда в тяхна полза. Челси стига до минимален успех с попадение на Джо Коул (29'), но на реванша на „Анфийлд" Даниел Агер (22') възстановява равенствосто и „червените" стигат до продължения и дузпи за да направят обрата пълен.

 

Историята на Милан в случая е по-завързана. Първата среща на „Олд Трафорд" е изпълнена с обрати. Роналдо (5') се разписва в началото на мача, но с два гола на Кака (22' и 37') Милан излиза напред. След това с две попадения на Рууни (59' и 90') Юнайтед стигат до успеха преди реванша. Във втората среща обаче „росонерите" разбиват на пух и прах своите съперници с класическото 3:0 с попадения на Кака (11'), Зеедорф (30') и Джилардино (78').

 

Така двубоите от 2007 година са живо доказателство за Барселона и Реал Мадрид, че обратите се случват. През 2010 година обаче полуфиналите се развиват положително точно за отборите, които побеждават в първия двубой, който е и домакински. Дори тогава са замесени някои от сегашните отбори  - Байерн, Барселона, Лион и Интер на Жозе Моуриньо.

 

Интер и Байерн постигат успехи в първите двубои като домакини и продължават напред след срещите реванш.

 

В сряда вечерта ще сме сигурни дали тази статистика ще се запази или ще се промени в полза на обратите.