Локомотив Пловдив взе трите точки в Търговище и диша във врата на Левски

снимка: lokomotivpd.com

Локомотив Пловдив победи Светкавица с 1:0 като гост на стадион „Димитър Бурков" в неособено качествен двубой от родната А група.

 

Срещата бе първа за двата тима след паузата в първенството, която изглежда бе оказала влияние върху тяхната концентрация и те създадоха твърде малко интересни моменти за зрителите на стадиона в Търговище.

 

Единствения гол в срещата вкара Христо Спасов в 54-тата минута на срещата и донесе трите точки за „смърфовете".

 

Така Светкавица регистрира 19-тото си поражение от общо 24 мача през сезона до тук и остава на последната позиция в първенството с актив от седем точки и без реални шансове да се спаси.

 

Локомотив пък записа втора поредна победа и общо 14-та в шампионата, която доближи тима на само една точка зад Левски. Пловдивчани вече имат актив от 46 точки и заемат 6-то място.

 

За "мълниите" единствения проблем бе наказания заради червения си картон срещу ЦСКА титулярен страж Иван Георгиев. В състава на Локо Пловдив отсъстваха наказания Валери Георгиев, както и Даксон, и Базил де Карвальо.

 

В началните минути на срещата Локомотив натисна своя съперник, но въпреки това първата опасна ситуация бе в полза на домакините. В 17-тата минута Трифонов овладя центриране в наказателното поле на Локомотив и оставен сам стреля към вратата на Караджов, но неточно.

 

„Смърфовете" реагираха като ужилени и в 21-та минута удар с глава на Юнес Бенжалюн след центриране на Сержиньо срещна гредата на врата на „мълниите".

 

До края на полувремето обаче не се стигна до повече чисти ситуации пред двете врати. Футболистите на Емил Велев владееха инициативата, но трудно пробиваха сгъстената защита на Светкавица, а те от своя страна срещаха сериозни трудности при изнасянето на топката.

 

Второто полувреме отново започна с положение пред вратата на Локомотив. Николай Вълев намери добре Ели Маркес в наказателното поле на Караджов, но ударът на бразилеца не бе точен.

 

Постепенно гостите започнаха да овладяват инициативата и в 54-тата минута най-после стигнаха до попадение. Любомир Витанов проби отляво в наказателното поле и подаде към Драги Коцев, който с акробатично изпълнение отклони топката покрай Тодор Тодоров, а Христо Спасов я вкара в опразнената врата за 1:0.

 

Попадението не повиши оборотите в играта на нито един от двата тима, но „смърфовете" все пак опитаха да вкарат второ попадение. В 61-та минута Венков проби отляво и намери Илиян Йорданов, който прехвърли стражът на „мълниите", но Трифонов изчисти топката пред голлинията.

 

В последните минути на срещата Илиян Йорданов и Христо Спасов имаха възможност да вкарат втори гол за Локомотив, но в крайна сметка срещата приключи при резултат 1:0.

 

Така Локомотив се доближи на само пет точки от третото място, на което се намира Черноморец и има реален шанс да се пребори за европейска квота и през първенството. Вчера „акулите" и Левски завършиха 2:2 на стадион „Георги Аспарухов".

 

Светкавица пък има само теоретични шансове за спасение, тъй като изостава на цели 11 точки от спасителното 13-то място.