Литекс измъкна точка срещу десет от Миньор

галерия:

снимка: Булфото

Миньор и Литекс не успяха да се победят в драматичен мач от 23-тия кръг на А група и завършиха наравно 2:2.

 

„Чуковете" бяха на път да сътворят сензацията на градския стадион в Ловеч, тъй като пет минути преди края на срещата водеха с 2:0, при това с човек по-малко на терена. В крайна сметка обаче ловчанлии успяха да изравнят и Христо Стоичков остана без поражение начело на шампионите.

 

През цялата среща домакините владееха инициативата, но „чуковете" играха добре в защита и се възползваха по най-добрия начин от възможностите си пред вратата на Илко Пиргов.

 

Преднина за Миньор дадоха Борислав Стойчев и Фарез Брахими съответно в 27-та и 57-та минута. Домакините изравниха чрез дежурния си голмайстор Марсело Никасио в 85-тата минута и Светослав Тодоров, който изравни от дузпа в допълнителното време. Близо половин час гостите играха с човек по-малко, тъй като червен картон получи Илиан Илиев.

 

Така Литекс остана единственият отбор без загуба в А група през пролетта. „Оранжевите" излязоха на трета позиция с актив от 48 точки.

 

Миньор пък записа седмото си равенство в шампионата и с актив от 28 точки остава 9-ти.

 

Аут за „оранжевите" бяха Александър Цветков, който преди малко повече от седмица претърпя катастрофа и наказаният Геогри Миналов. За мача с шампионите в групата на Миньор не попаднаха контузените Николай Христозов и Костадин Марков.

 

Двубоят започна с натиск на Литекс, но „оранжевите" срещаха сериозни проблеми при организиране на своите атаки в полето пред Иван Чворович. Футболистите на Стойчо Стоев пък играеха добре в задни позиции и не оставяха свободни пространства за домакините.

 

Така се стигна до 19-тата минута, когато Момичл Цветанов можеше да открие резултата. Никасио подаде на Галин Иванов отдясно, който центрира хубаво в наказателното поле към непокрития Цветанов. Той стреля с глава от непосредствена близост, но топката мина встрани от вратата.

 

В 26-тата минута, при първата си по-сериозна опасност, перничани попариха шампионите. Гостите изпълниха заучено положение от свободен удар. Ванчо Траянов намери вляво Милен Василев, той центрира и Борислав Стойчев с глава засече топката и я прати в мрежата на Илко Пиргов за 1:0.

 

В следващата си атака Миньор отново създаде опасна ситуация. Бибишков се опита да намери Том в наказателното поле, но Илия Миланов се намеси добре и изби кълбото.

 

Футболистите на Христо Стоичков се опитаха да променят развоя на мача до края на полувремето, но чистите ситуации пред Чворович почти липсваха.

 

В 41-та минута Занев центрира в наказателното поле, получи се разбъркване и топката стигна до Христо Янев, който се намираше на отлична позиция. Бившият футболист на ЦСКА стреля, но Сабри Бумела застана на пътя на топката и тя излезе в корнер.

 

Още на почивката Стоичков пусна в игра Светослав Тодоров на мястото на Момчил Цветанов в опит да обърне срещата, но това не освежи чувствително играта на ловчанлии в предни позиции.

 

Напротив още в началото на второто полувреме гостите можеха да стигнат до второ попадение. Страхил Попов върна с глава една топка към Илко Пиргов, който обаче не успя да я улови и даде възможност на Милен Василев да вкара. Футболистът на Миньор обаче не успя да се възползва от ситуацията и бившият страж на Черно море поправи грешката си.

 

Литекс продължи с безрезултатния натиск и това даде възможност на „чуковете" да се възползват от грешките в отбраната на домакините.

 

В 56-тата минута Брахими проби през центъра на защитата, излезе сам срещу вратаря и с техничен удар го прехвърли за 2:0.

 

Наставникът на „оранжевите" реагира с мигновено и Никола Колев замени Сандриньо, а Армандо Ваюши влезе на мястото на Галин Иванов.

 

Домакините се хвърлиха в атака и в 63-тата минута Христо Янев финтира футболист на Миньор , пусна на Ваюши, който центрира по земя успоредно на гол линията, но Марсело Никасио не успя да засече коженото кълбо в мрежата на Чворович.

 

Минута по-късно Илиян Илиев си изпроси глупав втори жълт картон и остави гостите с човек по-малко. Това принуди домакините да се приберат в своята половина в опит да задържат резултата.

 

В 67-та минута Янев получи отлична възможност да стреля от пряк свободен удар, но изпълнението му бе разочароващо и премина над вратата. Две минути по-късно отново Янев шутира от свободен удар, но Чворович спаси с вещина.

 

Йеленкович, Илия Миланов, Ваюши и Колев също пробваха своя мерник по посока на сръбския страж на Миньор, но попадение така и не падаше.

 

Едно от най-чистите положения за ловчанлии пропусна голмайсторът на тима Марсело Никасио. В 78-та минута той бе изведен с хубав пас от Светослав Тодоров в наказателното поле, но стреля в аут.

 

Все пак пет минути преди края на срещата именно Никасио върна едно попадение. Страхил Попов центрира в наказателното поле, а бразилецът засече топката с глава и я прати във вратата на Чворович - 1:2

 

Преди това Хаджиев бе пропуснал да направи резултата класически в полза на гостите, след като не успя да уцели празната врата гостите, възползвайки се от центриране на Крум Бибишков.

 

Драмата стана пълна в допълнителното време. Светослав Тодоров падна в наказателното поле на перничани и съдията отсъди дузпа в полза на Литекс. Зад топката застана потърпевшия и оформи крайното 2:2.

До края на мача нямаше време за повече попадения и срещата завърши с равенство.

Така Литекс записа шестото си равенство през сезона, с което събра актив от 48 точки и зае поне временно третото място. Ловчанлии изостават на шест точки от водача ЦСКА, но "червените" имат мач по-малко.

Миньор пък остава 9-ти и е сигурен за мястото си в А група.