Литекс отдалечи Левски от титлата

галерия:

снимка: Булфото

Отборът на Литекс спечели днешното дерби с Левски от 21-ия кръг на българската "А" група, след като "оранжевите" изтръгнаха минимална победа с 1:0 на своя ст. "Градски" в Ловеч. Единственият гол в мача бе дело на Христо Янев от пряк-свободен удар през първата част, като въпреки сериозния си натиск след почивката, играчите на Георги Иванов - Гонзо така и не достигнаха до изравнително попадение.


По този начин шампионите събраха актив от 44 пункта и се доближиха на точка зад отборите на Лудогорец и Левски, които имат по 45. Лидер с актив от 51 точки е ЦСКА. В следващия кръг Литекс гостува на Ботев във Враца, докато Левски приема Лудогорец в дербито на 22-ия кръг.


Дербито в Ловеч започна без гостуващата агитка от София, която започна да заема мястото си на трибуните едва след първите 15-20 минути игра. Причина за това бе първоначалният отказ на "сините" фенове да влязат на стадиона, след като делегатът на срещата им забрани да внесат подготвената си радиоуредба.


Старши-треньорът на домакините Христо Стоичков отново заложи на бразилската си перла Марсело Никасио на върха на атаката, докато Галин Иванов и Георги Миланов често изкачаха от втора позиция. Капитанът Небойша Йеленкович и Сандриньо стартираха като двойка вътрешни халфове.


Новият стар наставник на Левски Георги Иванов направи само една корекция спрямо поражението с 0:1 от Миньор на ст. "Георги Аспарухов" през уикенда, като на резервната скамейка остана Иван Цветков, докато Орлин Старокин зае позиция в средата на терена. Триото Калво - Жуниньо - Рамос оформи офанзивната линия на "сините", а Владимир Гаджев и Дарко Тасевски трябваше да внасят креативност в играта на гостите. В групата на Левски се завърна и холандецът Сержиньо Грийн, който още през първата част замени принудително контузения Нуно Пинто.

 

Двубоят на ст. "Градски" стартира с няколко минутки на агресия от страна на гостите, но постепенно футболистите в оранжеви фланелки започнаха да достигат до по-добрите шансове за отбелязване на първи гол. Още в 5' националът Георги Миланов направи сериозен пропуск пред пазената от Пламен Илиев врата, след като фалцов удар на младока мина на сантиметри от дясната греда. Малко след това Левски отговори чрез Жуниньо Жуниор, но Пиргов изби неговия удар с глава.


Три минути по-късно Литекс отново използва скоростта в играта си и атакува опасно, като Георги Миланов бе изпуснат от Йордан Милиев. Националът получи нова възможност да отправи удар, но този път Пламен Илиев се намеси и отрази. Минута по-късно Галин Иванов също стреля с глава, но над гредата.


Последваха десетина минутки на затишие, а в 20' Марсело Никасио напомни за присъствието си на терена, принуждавайки Пламен Илиев отново да се намесва. Стражът на "сините" обаче бе безпомощен в 28', когато домакините получиха правото да изпълнят пряк-свободен удар от изгодна позиция. За никого не бе изненада, че зад топката застана Христо Янев, а бившият състезател на ЦСКА отново доказа, че знае как да изпълнява статични положения. Халфът на Литекс стреля безупречно в горния ляв ъгъл на вратата, с което и даде аванс на своя тим - 1:0.


До почивката Левски имаше две възможности за възстановяване на равенството, но столичани не се възползваха. В 38' Илко Пиргов отрази удар на Гаджев от границата на наказателното поле, а в 44' Жуниньо и Рамос комбинираха добре в наказателното поле на Литекс, но изстрелът на бразилеца бе блокиран.


Левски стартира по-добре втората част на двубоя, като още в 47' гостите пропуснаха златен шанс да разпечатат вратата на Пиргов. Жуниньо намери Кристовао Рамос на чиста позиция, но останал очи в очи с Илко Пиргов, португалското крило стреля в тялото на вратаря. Минути по-късно се стигна и до куриозна ситуация пред вратата на Левски, след като Пламен Илиев започна да жонглира с топката пред погледа на нахлуващия Никасио и за малко не допусна глупав гол в своята мрежа.

 

След първия час игра се стигна и до нови смени, като Христо Стоичков извърши първа промяна в своя стартов състав. Максим Жос зае мястото на Галин Иванов, като втора смяна извърши и Георги Иванов. Безличният Дарко Тасевски напусна терена, а вместо него в игра се появи ветеранът Христо Йовов.


Левски продължи да търси изравнително попадение, докато футболистите на Литекс започнаха да приемат играта в своята половина. В разстояние на няколко минути "сините" имаха три добри възможности за отбелязване на гол, но до такъв не се стигна. В 65' Рамос навлезе в наказателното поле, но центрирането му бе уловено от Пиргов. Минута по-късно Христо Йовов се озова зад защитата на Литекс и напредна, но се засуети и направи неуспешен опит да центрира. Скоро след това отново Йовов се озова очи в очи с Пиргов, но отново не действа навременно, позволявайки на Петър Занев да избие кълбото в корнер.


Гостите от София продължиха да действат по-активно в офанзивен план, докато Литекс рядко осъществяваше атаки по посока пазената от Пламен Илиев врата. Между 74' и 76' Тони Калво на два пъти опита да стреля, но първият му удар бе твърде лек за Илко Пиргов, докато вторият излезе в аут.

 

Пет минути преди края Георги Иванов погледна и към Иван Цветков, като мястото си на терена отстъпи бранителят Сюлейман Диамутен. Смяна извърши и Христо Стоичков, а Момчил Цветанов замени Марсело Никасио. В заключителните минути на срещата атаките на Левски загубиха предишната си острота, което и позволи на шампионите да съхранят крехкия си аванс от един гол, достигайки до крайния успех.