Хиляди отпразнуваха 100-годишния юбилей на Ботев

снимка: Булфото

Хиляди привърженици на Ботев (Пловдив) се събраха на площад "Централен" в Пловдив, за да отбележат 100-годишния юбилей на "канарчетата". Честването започна с откриване на изложба на трофеи и отличия, спечелени от клуба и негови футболисти в Градската художествена зала. Изложбата ще приема посетители до края на месеца.

 

Официалното честване започна в Концертна зала с националния химн и химна на отбора "Тих бял Дунав" в изпълнение на Хора на момчетата.

 

"Благодаря на всички, които изпълнихте залата и площада отвън, присъствието ви ме кара да се чувствам уверен, че любимият ни отбор ще бъде отново там, където му мястото - сред елитните отбори", каза председателят на съвета на директорите на Ботев Юли Попов.

 

Той приветства всички гости, сред които Борислав Михайлов, Димитър Пенев, Атанас Узунов, ветерани на отбора от най-силните му години (70-те и 80-те), легендата на "жълто-черните" Динко Дерменджиев, носителят на Златната обувка Георги Славков, Видин Апостолов, Добри Ненов, Марин Бакалов, Димитър Младенов, Славчо Хорозов, Костадин Костадинов, Костадин Видолов и много други.

 

Собственикът на клуба Цветан Василев награди с почетни знаци отличени ветерани на Ботев. Прочетени бяха десетки поздравителни адреси.

 

След това от 17:30 започна концерт, в който участие взеха Васил Найденов, Хорът на пловдивските момчета и Ансамбъл "Тракия".

 

После собственикът на Ботев Цветан Василев и президентът на клуба Юли Попов разрязаха юбилейната торта на сцената.

 

Кулминацията на празника бе точно в символичния час 19:12, когато небето над Пловдив бе взривено от канонадата на 10-минутна заря, а площад Централен пламна за 100-годишнината на най-стария български футболен клуб. Стотици факли превърнаха пространството пред Военния клуб в река от огън.

 

Повече от пет хиляди човека се стекоха пред бившия Партиен дом в Пловдив, за да празнуват с любимия си отбор, като някои се бяха подготвили и със собствена хореография. Не липсваха и традиционните за подобни събития бира и скара на корем.

 

Успехите на Ботев:

 

Шампион: 1929, 1967
Носител а Купата на България: 1962, 1981
Носител на Балканската клубна купа: 1972
Носител на купа "Тримонциум": 1943, 1984, 1987, 1989
Първенец на Пловдив: 1926, 1930, 1937, 1940, 1946
Известни футболисти, играли в Ботев: Динко Дерменджиев-Чико, Марин Бакалов, Георги Славков, Георги Аспарухов-Гунди, Спас Джевизов, Крум Янев, Георги Чакъров, Станчо Проданов-Зигото, Виден Апостолов, Георги Убинов, Костадин Видолов, Ясен Петров, Христо Коилов и др.