Манчестър Юнайтед отпадна от Шампионската лига след 1:2 в Базел (видео)

галерия:

снимка: БТА

Финалистът в миналогодишното издание на Шампионската лига Манчестър Юнайтед отпадна от турнира още в груповата фаза, след като претърпя ключово поражение с 1:2 при гостуването си на Базел.

 

Така швейцарският шампион изхвърли един от основните фаворити за отличието и го прати в Лига Европа. Марк Щрелер откри резултата за домакините още в 7-ата минута, а след цели 80 минути безплоден натиск на „червените дяволи", Базел вкара втори гол чрез опитния Александър Фрай.

 

В заключителните мигове на редовното време обаче Фил Джоунс вкара след фамозно разбъркване в наказателното поле на домакините. Все пак, това бе последният гол в мача, защото финалният щурм на Юнайтед бе прекратен от края на добавените 180 секунди на срещата.

 

В другия мач от групата Бенфика спечели с 1:0 срещу Оцелул Галац и оглави класирането с 12 точки, следван от Базел с 11. Манчестър е с 9 пункта на трета позиция, а Оцелул завършва на последното място.

 

Може би малко изненадващо домакините започнаха много активно и пресираха противника си още в неговата половина. При първата си продължителна акция Базел създаде напрежение в отбраната на Юнайтед и предизвика грешка, която доведе до гол.

 

В 8-ата минута Неманя Видич и Крис Смолинг се сблъскаха във въздуха и не изчистиха добре топката след центриране. Тя бе овладяна от Шакири на левия фланг, той напредна и я прати прострелно в наказателното поле. Давид Де Хеа можеше единствено леко да отклони кълбото, но го предостави на непокрития Щрелер, който от седем-осем метра с безпощаден удар откри резултата - 1:0.

 

Отговорът на Юнайтед обаче не се състоя в пълния смисъл на думата, тъй като гостите подобриха единствено процента си притежание на топката, без да притеснят сериозно вратаря на Базел Ян Зомер. Рейдовете на Шакири дълбоко в половината на „червените дяволи" вещаеха далеч повече опасност, отколкото тези на Нани, който по-скоро изнервяше съотборниците си с индивидуални действия.

 

Чак в 29-ата минута резултатът можеше да бъде изравнен, но Парк Джи-Сунг не се ориентира по най-добрия начин в пеналтерията - центриране на Нани стигна до Рууни, който се опита с едно докосване да прати кълбото в мрежата, но не нацели добре топката. Парк можеше да направи добавка, но вместо това с анемичен удар я предостави на Зомер.

 

В 35-ата минута „дяволите" създадоха втория си шанс за гол, но отново Рууни с диагоналния си изстрел не успя по никакъв начин да затрудни стража на домакините. Топката обаче не бе изнесена качествено от швейцарците и след неориентирани техни действия Нани се озова на стрелкова позиция, но също стреля право в тялото на Зомер.

 

В заключителните минути на полувремето Базел откровено прие играта пред наказателното си поле, като набезите на Юнайтед продължаваха да притесняват отбраната на домакините. В крайна сметка обаче, освен няколко разбърквания около точката за дузпа, до нови възможности за гол не се стигна.

 

Голям удар за Сър Алекс Фъргюсън бе контузията на Неманя Видич, който огъна коляното си при сблъсък с Марко Щрелер и бе сменен принудително от Джони Еванс в 44-ата минута.

 

Само 4 минути след подновяването на играта Райън Гигс изведе Рууни на чиста позиция в наказателното поле. Английският национал, който не е вкарвал гол от септември, стреля диагонално, но топката не хвана фалц и излезе в аут на сантиметри от гредата.

 

Базел обаче отново напомни за себе си и се възползва от липсата на организация в отбраната на Юнайтед след излизането от игра на Неманя Видич. На няколко пъти защитниците на „дяволите" допускаха пробиви в наказателното поле и чистеха в последния момент топката.

 

Давид Де Хеа пък отрази сигурен втори гол, след като отклони в корнер прекрасен изстрел на Александър Фрай от пряк свободен удар на около 20 метра от голлинията.

 

В 61-ата минута домакините можеха отново да вкарат гол, но в собствената си врата - добра акция на Юнайтед по десния фланг завърши с центриране на Нани успоредно на границата на пеналтерията. Щайнхофер в стремежа си да изчисти топката, я прати заплашително към рамката си и всъщност нацели напречната греда, като след това Рууни и Парк не можаха да стрелят точно.

 

Като цяло обаче „червените дяволи" страдаха на терена в търсене на скъпоценния гол, който щеше да ги класира напред в Шампионската лига. Нани продължи да играе много с топката, но не създаваше опасности пред Зомер с безкрайните си центрирания отдясно. Включването в игра на Даниел Уелбек също не донесе до нужното освежаване и въображение в предни позиции за гостите.

 

Рууни в 76-ата минута пробва с далечен удар за изненада Зомер, но топката мина покрай гредата, а и решението на нападателя приличаше повече на отчаян ход.

 

В заключителните минути Юнайтед не тръгна с всички сили в атака, както се случи срещу градския им опонент Сити, но въпреки това съдбата на „дяволите" не беше много по-различна - в 85-ата минута заспалата защита на Сър Алекс проспа центриране по десния фланг и Алекс Фрай с глава от упор простреля Де Хеа - 2:0.

 

Крис Смолинг съвсем бе забравил да покрие опитния швейцарец и Фрай зад гърба на младия бранител плонжира, за да засече топката и да изхвърли Юнайтед от Шампионската лига.

 

В 89-ата минута все пак след изумително разбъркване в наказателното поле и шут в гредата на резервата Македа, Фил Джоунс с глава вкара почетното попадение за Юнайтед, но до края грандът от Англия не можа да стигне до изравняването.