Руският феномен тип „Лестър“ изпусна титлата, Жоро Миланов ликува

снимка: БГНЕС/EPA

Руският ФК Ростов, който през този сезон дълго време игра ролята на феномен тип „Лестър“, изпусна титлата в Премиер лигата, въпреки че постигна победа с 2:0 на гости на Терек (Грозни) в последния 30 кръг.

Воденият от Курбан Бердиев скромен тим събра 63 точки и приключи сезона на второ място с 2 изоставане от ЦСКА (Москва), който по същото време спечели с 1:0 визитата си на Рубин (Казан).

Звездата Алан Дзагоев бе точен в 19-ата минута и отборът на Георги Миланов (който е под наем в Грасхопър) стигна драматично до титлата. Рубин пък, който направи име в Европа преди години именно начело с Курбан Бердиев, не можа да помогне на бившия си треньор отново да разчупи хегемонията на грандовете в Русия.

За ФК Ростов и второто място е сериозен успех, след като дава право на участие в квалификациите за Шампионска лига. Георги Миланов преди началото на кръга окуражи съотборниците си от ЦСКА и изрази увереност в триумфа им, като се оказа напълно прав и „армейците“ отново заслужиха правото директно да участват в групите на най-силния турнир.

Допреди началото на месец май фантастичният Ростов водеше в класирането, но точно на 1-ви дойде шокиращото поражние с 1:2 на гости на последния Мордовия (Саранск), от което се възползва ЦСКА и поведе с две точки, за да защити аванса си в последните четири кръга.

Зенит финишира първенстовото на трето място в класирането с 59 точки и точно в годината, в която се класира за осминафиналите в Шампионска лига, не можа да си осигури участие в групите за следващия сезон.

Другите представители на Русия във втория по сила турнир Лига Европа са Краснодар и Спартак (Москва) на Ивелин Попов, който се завръща на международната сцена след година отсъствие.

От елита в Русия изпадат Анжи, Кубан, Динамо (Москва) и Мордовия (Саранск), а новите членове са Оренбург, Арсенал (Тула), Том (Томск) и Волгар-Астрахан.