И Платини, и Блатер отстранени от ФИФА

снимка: БТА/AP

Етичната комисия към ФИФА отстрани официално президента си Сеп Блатер, както и президента на УЕФА Мишел Платини за 90 дни, след като имената им се свързаха със скандал за корупция.

Независимият комитет по етика наложи забрана и на южнокорееца Чон Мон Джун, който също се кандидатира за президент на Световната футболна централа. Отстранен е и генералният секретар на ФИФА Жером Валке за 60 дни.

На 25 септември швейцарската прокуратура започна дело срещу Блатер, който е подозиран в това, че е превел нелегално два милиона швейцарски франка на Мишел Платини. Французинът вече каза, че заплащането е било законно.

На 29 май на конгрес на ФИФА Блатер беше преизбран за пореден мандат, на само четири дни по-късно обяви, че подава оставка на фона на корупционните скандали. Изпълнителният комитет на ФИФА реши на 20 юли, че новите избори за президент ще се проведат на 26 февруари 2016 г. До тогава Блатер ще ръководи международния футбол.

Йозеф /Сеп/ Блатер е осмият президент на ФИФА от момента на създаването на организацията през 1904 г. Повече от швейцареца, който заема този пост вече 17 години, е ръководил ФИФА французинът Жул Риме /1921-1954 г./ и бразилецът Жоао Хавеланж /1974-1998/. Блатер беше преизбиран през 2002, 2007 и 2011 г. /БГНЕС