Мицански със сериозно наказание

снимка: karlsruhe.de

Българският национал Илиян Мицански отнесе наказание от цели три мача за червения картон, който получи при гостуването ни на Италия на 6 септември. Дисциплинарната комисия на УЕФА наложи санкция от три срещи за българина и две срещи за Даниеле де Роси за спречкването между двамата по време на европейската квалификация, спечелена от “адзурите” с 1:0.

В 55-ата мин на мача в Палермо Мицански извърши нарушение в гръб срещу Де Роси. При падането на италианеца на тревата родният нападател го закачи с бутоните за крака, но от повторенията ясно се вижда, че в действията му няма умисъл. Де Роси обаче прие ситуацията по различен начин и изрита Мицански без топка. Българинът се строполи на земята. И ако на пръв поглед изглеждаше логично Илиян да получи жълт картон, а Даниеле да бъде изгонен, руският съдия Сергей Карасьов показа червени картони и на двамата. А след това провинението на българина бе разтълкувано и като по-тежко от ритането без топка на италианеца.

Трите мача наказание за Мицански означават, че той не просто е аут до края на евроквалификациите (пропуска срещите с Хърватия на 10 октомври и Азербайджан на 13 октомври), но е без права и за старта на квалификациите за Мондиал 2018 (срещу Люксембург на 6 септември 2016 г.).

От БФС са поискали писмено мотивите за наказанието на Мицански и ще обжалват санкцията.

“По-добре изобщо да не бях падал, след като Де Роси ме изрита”, съжаляваше след мача Мицански. “Българинът ме провокира”, оправда постъпката си халфът на Италия.

Така или иначе за гостуването на Хърватия на 10 октомври наказани са Мицански плюс капитанът Светослав Дяков и Йордан Минев, които получиха жълти картони срещу Италия, посочва "24 часа".