Меси и Аржентина разпокъсаха Парагвай за финал в Копа Америка (ВИДЕО)

галерия:

снимка: БТА/AP

Аржентина най-накрая оправда статута си на суперфаворит в Копа Америка и разгърна по-голяма част от огромния си потенциал, за да унищожи Парагвай и да се класира на финала в първенството на Южна Америка.

Вдъхновени от капитана си и основна звезда Лионел Меси, финалистите на Мондиал 2014 разнищиха категорично съперника с 6:1 и доказаха, че са готови да прекратят болезнената 22-годишна суша без трофей от международен турнир.

Маркос Рохо даде тон на головото шоу в Чили, възползвайки се от центриране от фаул на Меси в 15-ата минута, а в 27-ата след нов пас на Бълхата Хавиер Пасторе се разписа по впечатляващ начин за 2:0.

Лукас Бариос с великолепен гол върна интригата в самия край на първата част и напомни на „албиселесте“ за попадението си при равенството 2:2 между двата тима в груповата фаза. Аржентинците обаче не позволиха да се стигне до нов обрат срещу този опонент и Анхел ди Мария с две бързи попадения в 47-ата и 52-ата минута елиминира всякакво съмнение, че може да има по-достоен отбор на терена за участие на финала.

Серхио Агуеро и Гонсало Игуаин забиха петия и шестия пирон в ковчега на Парагвай, който този път не можа да играе роля, по-различна от тази на безпомощна жертва срещу хищниците на Херардо Мартино.

В битката за титлата Аржентина ще се изправи срещу домакина Чили, който елиминира Перу след успех с 2:1.

Важни факти

Аржентина не можа да запише четвърти пореден мач без допуснат гол на Копа Америка от 1989 година, но продължи добрата си поредица от само една загуба в последните 19 мача на турнира – поражението е именно с 0:3 от Бразилия на финала през 2007-ма.

Също така „албиселесте“ записа трети пореден успех на полуфинал в Копа Америка след 3:0 над Колумбия през 2004 и 3:0 над Мексико през 2007-ма година.

При положение, че загубиха финала на Мондиал 2014, аржентинците се стремят да спечелят голям международен турнир за първи път от 1993 година, когато триумфираха за послено с Копа Америка.

Аржентина продължава серията си без поражение от Парагвай в историята на Копа Америка – вече 19 победи и 5 равенства.

Парагвай записа първото си поражение в рамките на редовното време на полуфинал в Копа Америка – досега тимът имаше един успех на домашна почва над Бразилия през 1979 и четири ремита. В тазгодишното издание „гуараните“ едва за втори път стигнаха до тази фаза на турнира, откакто форматът е с елиминации в рамките на един-единствен двубой.

В първия четвърт час на срещата двата тима размениха по един опасен удар, като играеха по-скоро предпазливо, а Аржентина владееше повече топката. Веднага след отнемането ѝ обаче играчите на Парагвай се организираха в експлозивни атаки и в шестата минута при подаване от дълбочина Нелсон Валдес свали топката с глава на партньора си в офанзивата Роке Санта Крус. Той по необясним начин бе оставен непокрит на точката за дузпа, но шутът му от въздуха премина на около метър встрани от гредата.

Аржентина опита в 11-ата минута да отбележи след центриране от фланга, когато Лионел Меси видя празно пространство вдясно и подаде за Пабло Сабалета. Бекът на Манчестър Сити направи добър рейд и центрира меко назад за Хавиер Пасторе, чийто изстрел от воле обаче нямаше достатъчно сила и бе уловен без проблеми от рожденика Хусто Вияр.

В 15-ата минута "албиселесте" откри резултата, използвайки основното оръжие на съперника - статични положения. Меси центрира от пряк свободен удар на левия фланг и няколко футболисти се разминаха с топката в средата на пеналтерията, преди Рохо инстинктивно да я укроти и със следващото си докосване от около седем метра да простреля мрежата за 1:0.

1-0 Marcos Rojo Goal | Argentina vs Paraguay 30...by zidanekrisz

В 21-ата минута Пасторе за втори път в срещата провокира намеса от вратаря Вияр, този път с шут по земя отляво след добро подаване на Меси, който по магически начин бе успял да съхрани топката и да направи пробив между няколко съперници.

В 27-ата минута Аржентина удвои преднината си, благодарение на отлично изградена атака първо по дясното крило, където Пабло Сабалета овладя кълбото и веднага намери Меси в средата на игрището. Магьосникът видя включването в предни позиции на Пасторе и му пусна топката в коридор, а халфът на ПСЖ с едно докосване си освободи място за стрелба към пеналтерията и с безпощаден шут по земя от 13 метра не остави шансове на Вияр - 2:0.

Javier Pastore Goal 2:0 | Argentina vs Paraguay...by zidanekrisz

Meси е асистирал за пет от последните девет гола на Аржентина на Копа Америка (в този период той има едно попадение от дузпа именно срещу Парагвай, но при равенството 2:2 в групите), като това са първият и вторият му голов пас за тазгодишното издание на шампионата на Южна Америка.

Първият половин час на срещата бе ужасен за Парагвай не само заради инкасираните два гола, но и заради двете принудителни смени - първо младата звезда (на 21 години) Дерлис Гонсалес напусна за сметка на Раул Бобадия, а малко след това капитанът и основен голмайстор Роке Санта Крус отстъпи мястото си на Лукас Бариос. Нападателят на Монпелие се превърна в герой в предишния мач с Аржентина, когато отбеляза гола за 2:2 в самия край на срещата от груповата фаза.

Парагвай повиши оборотите в края на полувремето и демонстрира положителни признаци, че няма да се откаже, въпреки ужасяващото развитие на двубоя до момента. Непоколебимият дух на тима отново подейства в негова полза в края на първата част - в 43-ата минута топката бе отнета в близост до централната линия и с далечно подаване бе намерен Бариос.

Нападателят се намираше на свободна позиция, без да бива притесняван от бранители на Аржентина, като с фамозен изстрел пред дъгата на наказателното поле прати топката по ефектен начин в мрежата на Серхио Ромеро за 2:1.

Barrios Goal - Argentina vs Paraguay 2-1 Copa...by brilche

Само четирима футболисти, влезли като резерва, са се разписвали на Копа Америка 2015 - Бариос бе един от тях с гола си за 2:2 в края на срещата с Аржентина от групата, а сега го направи отново. До края на полувремето Парагвай опита още на няколко пъти да стигне до попадение и при последния сигнал за частта играчите на "албиселесте" изглеждаха облекчени, че се оттеглят на почивка с аванс.

Аржентинците се постараха да не допуснат същия обрат като в предишния двубой и още в 47-ата минута разпиляха съперника с отлична атака за 3:1. Лукас Билия свърши добра работа в средата на терена и предостави топката между няколко играчи на Лео Меси, който моментално продължи към Хавиер Масчерано. Още едно бързо докосване прати кълбото към Пасторе, а той се понесе в предни позиции с прекрасен пас с външен фалц по земя изведе Ди Мария на стрелкова позиция в наказателното поле, след което с прецизен изстрел крилото на Манчестър Юнайтед направи 3:1.

Di Maria GOAL (3:1) Argentina vs Paraguay (ES...by bekimlorini

Само пет минути по-късно Меси вдъхнови и четвъртия гол за Аржентина, след като подхвана контраатака, отнемайки топката на Бруно Валдес в близост до централната линия. Бълхата направи фамозен пробив между трима съперници и пусна в пеналтерията за Пасторе, чието първо докосване не бе на висота и шутът му бе париран. Към този момент обаче имаше петима играчи на "албиселесте" срещу само един бранител на Парагвай и Ди Мария се оказа на правилното място, за да се разпише за втори път - 4:1.

4-1 Di María Second Goal after Messi Fantastic...by zidanekrisz

Лео Меси на два пъти имаше добри шансове да отбележи първия си гол от игра след повече от година пауза, но особено в 68-ата минута не можа да се възползва по най-добрия начин от добро подаване в наказателното поле на Хавиер Пасторе.

Messi Fantastic Chance - Argentna v...by FootGermany

Въпреки че мачът до голяма степен се доиграваше, аржентинците не пропуснаха възможността да отбележат още един гол след постепенна акция. Меси раздаде топката на левия фланг за Ди Мария, който центрира перфектно на главата на Агуеро и нападателят на Манчестър Сити записа името си сред голмайсторите - 5:1 в 81-ата минута.

Copa América 2015 - Argentina 5 - 1 Paraguay...by tctelevision

Секунди след отбелязването на попадението Кун Агуеро напусна за сметка на Гонсало Игуаин, който пък се нуждаеше от само още няколко мига, за да направи резултата 6:1 след третата директна асистенция на Меси.

Higuain Goal Argentina 6 - 1 Paraguay 30/06...by ViralDailyTV