Футболният свят се обърка – тръгва ли си Блатер или не?

снимка: БТА/AP

 Сеп Блатер бе преизбран за президент на ФИФА преди по-малко от месец, след което обяви на пресконференция, че се оттегля от поста си и оставя на федерацията да назначи нов Конгрес, на който да се избере негов наследник.

„Въпреки че получих подкрепата на служителите на ФИФА, не чувствам, че имам подкрепата на футболния свят – на феновете, на играчите, на клубовете, на хората, които живеят с футбола и отдават живота си на него“, заяви Блатер на пресконференция на втори юни.

„Не сте ме разбрали правилно, не съм подавал оставка и продължавам да съм президент на ФИФА“, бе цитиран 79-годишния швейцарец от медии по цял свят вчера, с което втрещи феновете на футбола.

В крайна сметка се оказа, че Блатер реално наистина не е подавал оставка, но няма да изпълни мандата си и ще прекрати 17-годишното си царуване начело на ФИФА. Именно поради тази причина е насрочен нов Конгрес, на който да бъде избран президент.

Някои медии погрешно интерпретираха намеренията му и спекулираха, че той отново ще се кандиратира за главния пост, но самият Блатер обясни пред швейцарския вестник „Блик“, че няма намерение отново да участва в изборите.

„Още съм президент на ФИФА и ще бъда такъв, докато не бъде избран мой наследник на новия Конгрес. Няма да се кандидатирам, но дотогава няма спра да работя, за да се уверя, че футболът върви в правилна посока“, заяви Блатер.