Атаките срещу Сеп Блатер продължават с нова сила

снимка: БТА/AP

Португалската легенда Луиш Фиго не скри разочарованието си от категоричната победа на Сеп Блатер на изборите за президент на ФИФА. Самият Фиго бе кандидат за президент, но миналата седмица оттегли заявката си с мотива, че "изборите няма да бъдат нормални".

"Днес беше още един черен ден в Цюрих. ФИФА загуби, но преди всичко загуби футболът и всички тези, на които наистина им пука за тази игра. Ако Блатер се поне малко се вълнуваше от футбол, щеше да се откаже от участие в тези избори. Ако има поне малко благоприличие, той ще подаде оставка в близките няколко дни", коментира Фиго.

Своето разочарование от избора на Блатер изразиха от Футболната федерация на САЩ. В изявление за медиите ръководителят на американската федерация Сунил Гулати изтъкна: "Макар да сме разочаровани от резултатите от избора, ние и занапред ще се борим за реални промени във ФИФА. Нашата цел е такова ръководство на ФИФА, което да бъде отговорно, подотчетно, прозрачно и съсредоточено върху интересите на самата игра. ФИФА се нуждае от това, тя го заслужава, това го изискват любителите на нашата игра по целия свят. Ние поздравяваме президента Блатер и се надяваме, че той ще превърне реформата в първостепенен приоритет, за да осигури честността и неподкупността на нашия спорт по целия свят."

Междувременно ръководителят на Кралския футболен съюз на Нидерландия Михаел ван Праг възнамерява да продължи борбата за подобряване на ФИФА, информира БГНЕС.

Това той оповести на личния си сайт, след като досегашният президент на ФИФА Йозеф Блатер бе преизбран за пети път на поста.

Ван Праг се отказа от борбата за президентския пост на ФИФА преди седмица, като даде подкрепата си за другия кандидат - принцът на Йордании Али бин ал-Хусейн.

"Ние загубихме битката, но войната е далеч от приключване. Докато ФИФА се измъчва от безпорядък и е опетнена от корупционни скандали, аз ще продължавам да се боря за подобряване на организацията. За една ФИФА, която поставя развитието на футбола по-високо и от себе си. Ще продължавам да се боря за футбол за всички. В бъдеще заедно с другите държави, които искат да вървят напред, ще обсъдим бъдещето на ФИФА и нашата роля в тази организация. Ще започнем на 6 юни в Берлин, когато се срещнем с всички членове на УЕФА", казал ван Праг.  

Много от страните-членки на УЕФА разчитаха, че на изборите за президент на ФИФА загубилият кандидат принц Али Бин Ал Хюсеин от Йордания ще получи над 100 гласа.

Това сподели след вота президентът на Германския футболен съюз Волфганг Нирсбах.

"В УЕФА не смятаха, че поражението ще бъде толкова голямо. Бяхме настроени оптимистично и бяхме уверени, че Али ще получи 100 и дори повече гласа. Но гласовете от Азия и Африка си казаха думата", коментира Волфганг Нирсбах.

Той добави, че е разтревожен от заявлението на Блатер да разшири изпълкома на ФИФА до 30 члена. "В този случай Европа ще остане с 8 гласа, Южна Америка с 4 и така мнозинството ще бъде на другата страна", обясни Нирсбах.  

Вече стана ясно, че вицепрезидентът на ФИФА Дейвид Гил има намерение да бойкотира утрешното заседание на Изпълкома на организацията. Той заяви намерението си пред журналисти след преизбирането на Йозеф Блатер за президент на ФИФА.

От своя страна, президентът на УЕФА Мишел Платини заяви, че се гордее от това, че европейската футболна централа в защитавала идеята за промяна във ФИФА. "Горд съм, че УЕФА защитаваше и поддържаше идеята за промяна във ФИФА. Промените, по мое мнение, са от съществено значение, ако организацията иска да се върне своя авторитет. Поздравявам моят приятел принц принц Али със забележителна кампания, която проведе. Бих искал да се възползвам от възможността да благодаря на всички национални федерации, които го подкрепиха", заяви Платини, цитиран от БТА.