Русия и Катар запазват домакинствата си на Мондиали

снимка: Guliver/Getty Images

Президентът на ФИФА Сеп Блатер предложи да се увеличи броя на членовете на Изпълнителния комитет от 24 на 30 души. Това каза Блатер, след като беше преизбран за шеф на световната централа за пети пореден мандат. Той ще остане на поста до 2019 година.

Блатер получи 133 гласа в първия тур на изборите, срещу 73 гласа за неговия съперник за поста принц Али бин Ал Хюсейн от Йордания. След това обаче Ал Хюсейн се оттегли от борбата, припомня БТА.

В същото време генералният секретар на ФИФА Жером Валке потвърди, че Русия и Катар ще бъдат домакини на световните първенства през 2018 и 2022 години.

Известно е, че в рамките на разследването срещу корупцията във ФИФА, при което бяха арестувани 7 служители на организацията, се разследва също как се е стигнало до одобрението на кандидатурите на Русия и Катар за домакини на първенствата.

"Да, Световната купа 2018 ще се играе в Русия, а след това в Катар четири години по-късно, това е цялата информация, която имаме в момента", заяви Валке в отговор на журналистически въпрос, цитиран от БГНЕС.

ФИФА изключва прегласуването и настоява домакинствата да не се променят. В същото време организацията "приветства" разследванията за корупция, които Валке потвърди, че се водят.