ФИФА увери: Въпреки арестите, избори ще има

снимка: Guliver/Getty Images

Арестуваните десетима високопоставени членове на Изпълнителния комитет на ФИФА хвърли сянка на съмнение около нормалното протичане на изборите за президент на футболната централа.

На спешна пресконференция днес от ФИФА увериха, че Конгресът ще премине по протокол и няма да има промени в плана – президентските избори ще се проведат в петък. По-рано днес бе съобщено, че десетима чиновници са били ескортирани от полицията в Цюрих, но сега информациите са, че на шестима от тях са повдигнати обвинения.

Уолтър де Грегорио, ръководителят на звено „Връзки с обществеността“ на ФИФА, дори обяви, че извършените арести в действителност са „добре“ за футболната централа и опровергават тиражираните твърдения, че президентът Сеп Блатер се опитва да забави изборите.

Де Грегорио също така се постара да подчертае, че именно ФИФА е забързала процедурата с арестите, въпреки че времето на осъществяването им „не е най-доброто възможно“. Централата ще окаже пълно съдействие на главния прокурор на Швейцария и Федералния съд в страна.

„Блатер аплодира идеята да се направи „прочистване“ из директорските постове във ФИФА, но не може да бъде винен за действията на обвинените. Всички бихме пострадали от евентуални доказани вини на въпросните чиновници – но президентът няма никаква вина и са смехотворни твърденията, че трябва да напусне, защото той се кандидатира за нов мандат“, каза още Де Грегорио.