Скандал: Арести на високо ниво във ФИФА

"Щракнаха белезници" на десетима високопоставени чиновници от ФИФА. Те са били задържани в Цюрих по обвинения в корупция и предстои да бъдат екстрадирани в САЩ, твърди "New York Times".

Президентът на ФИФА Сеп Блатер, съобщава кореспондент на английския "Гардиън", станал свидетел на извеждането на въпросните лица от хотела, обаче не е сред задържаните. По първоначални информации става въпрос за акция срещу корупционни схеми във футболната централа, включващи мошеничество, рекет и пране на пари, действали в последните 20 години.

Акцията е започнала рано тази сутрин, като чиновниците са били задържани в луксозния петзвезден хотел на ФИФА, който е с изглед към Алпите и Цюрихското езеро, посочва Канал 3. Всичко е минало тихо и мъжете са били изведени от хотела без белезници. По-късно днес трябва да се състои и специална пресконференция, на която ще бъдат обявени допълнителни подробности.

  С официално изявление Федералните служби в Швейцария вече информираха, че става въпрос за корупционни схеми на стойност над 100 млн. долара, част от които са редица лица, пряко или косвено свързани със световната футболна централа.

Имената на арестуваните все още не се съобщават официално, но според информации сред задържаните са Едуардо Ли, президент на футболната федерация на Коста Рика; Джефри Уеб, президент на футболната асоциация на Каймановите острови и вицепрезидент на ФИФА; Еухенио Фигередо от Уругвай, вицепрезидент на ФИФА и бивш президент на футболната асоциация на Южна Америка, както и Джак Уорнър, президент на Карибския футболен съюз и бивш вицепрезидент на ФИФА.