Грандиозният скандал на Бока – Ривър Плейт в Копа Либертадорес

снимка: БТА/AP

Аржентинското „Суперкласико“ Бока Хуниорс – Ривър Плейт в Копа Либертадорес приключи с грандиозен скандал, довел до стряскащи измерения, включително изхвърлянето на „златносините“ от турнира.

Ривър Плейт имаше аванс от 1:0 след първия двубой от осминафиналите, а на почивката на реванша на стадиона на Бока фенове на домакините започнаха да пръскат с лютив спрей играчи на съперника, докато те излизаха от тунела за второто полувреме.

Поне шестима футболисти на Ривър Плейт пострадаха жестоко – роговиците на очите им са възпалени и те ще се нуждаят от няколко дни за възстановяване. В резултат на вандалското посягане към здравето на играчите мачът не само бе прекратен на почивката (при резултат 0:0), но и Ривър Плейт получи служебна победа с 3:0.

Според Тим Викъри – експерт по южноамерикански футбол на ВВС – проблемът е по-дълбок, защото подобни групи от фенове (в случая виновните са 11 души) се държат като чудовища по стадионите, но в Аржентина няма воля за премахването им.

В действителност те действат като групи за организирана престъпност и имат сериозни връзки не само в ръководствата на клубовете, но и в полицията, което им позволява да продължават да вършат подобни безумия.