Оставиха "тройното" наказание във футбола

снимка: БТА/AP

Международният борд за правилата на играта (IFAB) гласува днес против отпадането на тройното наказание за футболисти, които предотвратяват голова ситуация. Много хора, смятат за прекалено сурово наказание на един футболист с дузпа, червен картон и лишаване от право за следващия мач, след като той е препънал играч на чиста голова позиция.

Но на днешната среща в градчето Крейгавад, в покрайнините на Белфаст, Бордът отхвърли след не особено дълги дискусии предложението съдията да показва жълт картон вместо червен.

Патрик Нелсън, изпълнителен директор на Ирландската Футболна асоциация, все пак смята, че това може да бъде преразгледано в случаите, когато фаулът не е особено груб, но последна дума ще имат комисиите на ФИФА.

Също така на днешната среща Бордът по правилата на играта отхвърли предложението за въвеждане на четвърта смяна в продълженията на мачовете, но може да бъде въведено като опция в аматьорския футбол с идеята да се засили масовостта и да се даде шанс на повече аматьори да играят.

Холандската футболна федерация поиска от Борда да им позволи въвеждането на видеоповторения в мачовете от турнира за Купата на страната като евентуален експеримент на повече технологии в играта.

Осемте члена на IFAB обаче отхвърлиха идеята и заявиха, че не разполагат с достатъчно информация за подобна драстична промяна в правилата на футбола. От Футболната федерация на САЩ са поискали пък да се въведе спиране на времето по време когато топката не е в игра, което също е било отречено след кратко разглеждане.