Реми в мача на откриването на Купата на Африка

Домакинът на турнира за Купата на африканските нации Екваториална Гвинея пропусна възможността да открие надпреварата с победа над ДР Конго, след като гостите изравниха в края за 1:1 и двата тима поделиха точките в първия мач.

Конго записа впечатляващ 13-ти пореден двубой без поражение в турнира, с което изравни знаменития поход на Кения от 1998-ма до 2013-та. Лидер в това отношение обаче остава Буркина Фасо с 18 мача без загуба в същия период.

В 16-ата минута домакините поведоха чрез Емилион Нсуе и не спряха да търсят второ попадение, но физическите им сили след почивката бяха на привършване, което ги провокира да започнат предимно да пазят крехкия си аванс.

За дълга част от мача изглеждаше, че преднината ще стигне за успех, но в 87-ата минута Тиеви Бифума наказа грешка на вратаря и донесе скъпоценното равенство на Конго. Гостите дори можеха да спечелят с гол в добавеното време, но от чиста позиция Доминик Малонга не можа да прати кълбото в мрежата за втори път.

Голът на Бифума е първи за него през сезона за равнище национални и клубни отбори – нападателят на Мидълзбро 1027 минути е играл през настоящата кампания преди да успее да се разпише.

Равенството означава, че тенденцията домакинът на турнира за Купата на африканските нации да не губи мача на откриването се запазва – за последно през 1998-ма Буркина Фасо отстъпи на своя територия с 0:1 от Камерун, а оттогава домакините са спечелили шест и са завършвали наравно в пет от първите дуели в турнира.