България с рекордно класиране на Мондиал 2014 в Чили

„Отбор на надеждата” ще завърши Световното първенство по футбол за бездомни хора в Чили на 11-то или 12-то място в крайното класиране, в зависимост от резултата в днешния му последен мач от състезанието с Унгария.

Това е най-доброто класиране на тима от трите му участия на Мондиала досега. Преди две години в Мексико Сити националите дебютираха в турнира и заеха престижната 14-та позиция. Миналата година в Полша „Отбор на надеждата” завърши на 17-та позиция и взе купата на града домакин Познан.

Тази година в световния шампионат се включиха 42 отбора, като дори при загуба днес българският тим ще остави в класирането зад себе си състави от 30 различни националности.

„Отбор на надеждата” достигна до това класиране след победа с 9:5 над Ейре вчера в четвъртфинален мач за разпределение на местата от 9 до 16 на турнира.

Резултатът в мача беше открит от Анатоли Аспарухов след асистенция от корнер на Борислав Христов. Малко след това последва второ попадение на Аспарухов, но ирландците изравниха резултата при 2:2. До края на първата част за българския тим се разписа и Исус Чавдаров.

В началото на втората част най-резултатен беше капитанът Ангел Станков, който реализира две поредни попадения. Ирландците върнаха един гол, но Исус Чавдаров отново увеличи разликата на три гола.

Последваха силни минути за играчите на Ейре, които намалиха разликата при 4:6 и изпълниха дузпа, хваната от вратаря на българския тим Куаси Ив. Това беше и преломният момент в мача, след който за „Отбор на надеждата” на два пъти се разписа Аспарухов и веднъж ирландците си отбелязаха автогол.

Късно снощи „Отбор на надеждата” имаше възможността да попадне и в Топ 10 на Мондиал 2014, но не успя да надиграе финалиста в турнира през последните три години Мексико.

Срещата започна добре за българския тим, който в третата минута отбеляза първи гол чрез Исус Чавдаров. Попадението обаче бе отменено изненадващо от съдията, за да изпълнят българите спорен фаул в центъра на терена. Дори мексиканският тим прие гола и не разбра какво точно е решението на рефера. В четвъртата минута Мексико реализира два гола за 10 секунди и полувремето завърши при резултат 0:2.

В началото на втората част преднината на мексиканците беше намалена след техен автогол. В крайна сметка обаче съставът на Мексико се възползва от почти всички предоставени възможности за гол и оформи крайния резултат на 1:6.

Световният шампион тази година ще бъде определен във финален мач между съставите на домакина Чили и Босна и Херцеговина.