Отложиха изслушването на Александър Тонев

снимка: Булфото

Шотландската футболна асоциация (ШФА) отложи изслушването на Александър Тонев по обвиненията за расистки коментар по време на мач от местната Висша лига.

Тонев, който играе в Селтик като преотстъпен от английския Астън Вила до края на сезона, беше обвинен от чернокожия защитник на Абърдийн Шей Лоугън за обида на расова основа при победата на "зелено-белите" с 2:1 за първенство на 13 септември - нещо, което българинът категорично отрича.

Тонев трябваше да се яви и даде лично обяснение по случая в Дисциплинарната комисия на ШФА на 9 октомври, но получи повиквателна за европейските квалификации на националня отбор на България срещу Хърватия на 10 октомври и срещу Норвегия три дни по-късно, което наложи отлагането на изслушването.

ШФА в момента води разговори с Абърдийн и Селтик за насрочване на по-късно дата, която ще бъде обявена утре. Тонев рискува наказание от 4 до 16 мача, ако бъде признат за виновен. От Селтик обявиха твърдата си подкрепа за играча.

"Подкрепяме нашия футболист. Ако той казва, че е на 100 процента сигурен, че не е изрекъл това, за което е обвинен, ние трябва да застанем твърдо зад него. И разбира се го правим", заяви помощник-треньорът Джон Колинс.

"Той ни погледна в очите и ни каза, че няма нищо вярно в обвиненията. Въобще не искам да коментирам друг възможен сценарии, защото в този случай няма ако, но или може би. Продължаваме напред и ще оставим компетентните органи да си свършат работата", допълни Колинс.