ФИФА забранява притежаването на правата на играч от трета страна

снимка: Guliver/Getty Images

Световната футболна федерация (ФИФА) се е съгласила да наложи забрана за придобиване на част правата на футболистите от трета страна. Президентът на централата Сеп Блатер обаче уточни, че в момента работна група подготвя въвеждането на правилото и то ще влезе в сила след известен гратисен период.

"Ние взехме категоричното решение, че притежаването на състезателните права от трети страни трябва да бъде забранено, макар и да има предвиден преходен период за изчистването на проблема," разкри Блатер в Цюрих, където се намира във връзка със заседание на изпълнителния комитет на ФИФА.

Такава забрана вече има в Англия, където някои клубове вече имаха проблеми при привличането на играчи, чиито права са отчасти собственост на трета страна (например трансферът на Маркос Рохо в Манчестър Юнайтед). Точно заради тези проблеми Европейската футболна централа (УЕФА) оказа натиск върху ФИФА за налагането на забраната.

Решението на ФИФА нанася сериозен удар върху клубовете, които дават част от правата на футболистите на трета страна. Сега вече тези отбори няма да могат да разчитат на външна подкрепа при издръжката на своите играчи.