"Газпром" инвестира 100 милиона в Цървена звезда

снимка: gazprom-ugra.ru

Сръбският футболен клуб Цървена звезда скоро ще бъде приватизиран и новият собственик - руската компания "Газпром" ще инвестира в това 100 милиона евро, съобщава сръбският вестник "Блиц".

Посещението на руския президент Владимир Путин в Сърбия на 19 октомври, по повод 70-та годишнина от освобождението на Белград, ще означава и нова ера в работата на някогашния първенец на Европа. Тогава ще бъде съобщено кога Цървена звезда ще отвори новата страница в историята си.

"Газпром" е генерален спонсор на Цървена звезда от 2010 г., а сегашният договор изтича догодина. Путин е почетен председател на ФК Цървена звезда, припомня вестникът. Според "Блиц" руският енергиен гигант иска стопроцентова собственост на клуба, което означава, че иска да контролира всичко.

В това е включена и покупка на земята, на която се намира стадионът, и обектите на клуба. Сръбската държава ще получи като компенсации 40 милиона евро, Белград - 20 милиона евро за земята, а "Газпром" ще плати 40 милиона евро за дълговете на клуба.

Руснаците ще назначат свой мениджмънт в клуба като желаят бившият министър на енергетиката и сегашен председател на Спортното дружество Цървена звезда Петър Шкундрич да заеме висока позиция, пише "Блиц".