Насионал на крачка от финал в Кипа Либертадорес

снимка: БТА/AP

Парагвайският Насионал Асунсион направи решителна крачка към класирането на финал на турнира Копа Либертадорес, след като се наложи с 2:0 над уругвайския Дефенсор Спортинг като домакин.

Реваншът е насрочен за 30 юли, а ако удържи аванса си, Насионал ще играе срещу победителя от от двойката Сан Лоренсо - Боливар.

Първият мач ще бъде игран днес в Аржентина. Брайън Монтенегро и Дерлис Оруе се разписаха в двете полувремена на мача срещу Дефенсор, който натисна във финалните минути, но не успя да стигне до гол и ще преследва поне два в реванша.

21-годишният Монтенегро овладя топката на около 30 метра от вратата на гостите в десетата минута и направи двойно подаване с Хулиан Бенитес, за да излезе сам срещу стража Мартин Кампаня. Той стреля в далечния ъгъл на вратата на Дефенсор и откри резултата.

За 2:0 точен пък беше Оруе, който засече изчистена топка след ъглов удар. Мощният удар я изпрати покрай купа от играчи в наказателното поле и се оплете в мрежата на Кампаня за втори път.

Дефенсор пое контрол над мача след втория гол, паднал в 70-та минута, но четирите удара до последния съдийски сигнал не дадоха резултат.

Ако отстрани Дефенсор, Насионал ще стена едва вторият парагвайски клуб, който ще играе финал на Копа Либертадорес. Това до момента е правил само 3-кратният шампион Олимпия, който загуби от Атлетико Минеро през 2013 година.

Дефенсор също не е играл финал на най-престижния южноамерикански клубен турнир.